Mia en de bibliotheekhond – Lisa Papp

9789051165791_l-01

Mia vindt lezen NIET leuk.
Ze houdt niet van boeken.
En ook niet van strips.
Zelfs de smaken op de kaart van de ijscokar wil ze niet lezen.

Maar dan mag ze Bonnie de bibliotheekhond iedere week gaan voorlezen. Bonnie vindt het helemaal niet erg als Mia over woorden struikelt. En als je niet bang meer bent om fouten te maken, is lezen eigenlijk best leuk!

Mia wil niets met lezen en letters te maken hebben. Haar juf wil dat ze niet opgeeft, maar het lukt haar simpelweg niet om woorden te maken. Het feit dat ze daar soms door wordt uitgelachen, werkt ook niet bepaald mee.
Ze heeft nog nooit een sterrensticker of een lachend gezichtje van de juf gekregen, alleen hartjes die betekenen dat ze niet moet opgeven. Hierdoor is ze erg verdrietig, want ze wil zo graag een ster verdienen. Wanneer ze een vallende ster ziet wenst ze een sterrensticker, maar in de schooldagen die volgen komt haar wens niet uit.

Wanneer ze in het weekend met haar moeder de bibliotheek bezoekt, zijn daar honden waar de kinderen aan voor mogen lezen. Mia mag Bonnie, een grote witte hond, voorlezen. In het begin is ze nog een beetje zenuwachtig en haalt ze de letters door elkaar, maar Bonnie lacht haar niet uit. De grote hond kijkt haar begripvol aan en dit geeft Mia het zelfvertrouwen dat ze nodig heeft om door te gaan. Vanaf dat moment lezen ze elk weekend samen en is Mia niet langer bang om fouten te maken. Het lezen gaat steeds beter en ze verdiend zelfs haar eerste ster op school! Wanneer ze deze aan Bonnie wil geven, blijkt de hond een grote verrassing voor haar te hebben…

Wat een hartverwarmend en schattig verhaaltje is Mia en de bibliotheekhond. De mooie cover straalt de warmte en genegenheid tussen kind en hond uit!
De illustraties geven Mia’s gebrek aan zelfvertrouwen, haar gebrek aan hoop en haar verdriet duidelijk weer. Hierdoor hebben de jonge lezers in het begin enorm met haar te doen. Wanneer ze eenmaal beter gaat lezen zie je haar hele houding in de illustraties veranderen. Het maakt haar niet langer uit of ze een ster krijgt of niet, ze is gelukkig met de leesuurtjes met Bonnie. Wanneer het haar uiteindelijk lukt, is niet alleen Bonnie maar ook de jonge lezer enorm trots op haar! Dit geeft kinderen die moeite hebben met lezen of niet durven te beginnen met leren lezen een zelfvertrouwen-boost, gezien Mia een personage is waarin kinderen zich, dankzij de mooie illustraties, makkelijk kunnen inleven.

Mia en de bibliotheekhond is in de ik-vorm geschreven, waardoor kinderen zich sneller zullen identificeren met hoofdpersonage Mia. Dit prentenboek is voor kinderen vanaf 4 jaar die beginnen met lezen, moeite hebben met lezen, graag voorgelezen willen worden en genieten van een tripje naar de bibliotheek.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051165791
Pagina’s: 32
Prijs: €14,95

written by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.