Lev Bont (’47) organiseerde in ’66 op het Haarlemse Mendelcollege een poëzieavond, ‘De Achttien van Mendel’, die landelijk nieuws werd. Een fragment uit de Katholieke Illustratie: ‘Er waren verslaggevers, er was flitslicht van fotograven, kortom: wat opgekomen was als een vaag idee in het bietelkoppie van Leo bont na een ontmoeting met Vinkenoog was uitgegroeid tot een ‘volwassen’ gebeurtenis (maar nog vóór Carré! – 28 februari ’66 kreeg de pozie in Nederland een nieuw elan. In A’dam werd het festival ‘Poëzie in Carré’ georganiseerd. Voor het eerste traden dichters in de openbaarheid met hun werk. Het door Simon Vinkenoog geïnitieerde en door de VPRO uitgezonden festival zou historisch worden.)’.’
In de vijfde klas schreef hij het toneelstuk ‘Dag in dag uit’, dat door de AVRO en Nederlande Toneel Unie bekroond werd en op tv is uitgezonden. De literaire afdeling van de KRO zond hoorspelen van hem uit waaronder ‘de Mensentuin’ geregisseerd door Fons Eickholt, de beroemde theaterregisseur. In ‘98 verscheen in België de eerste druk van Stukgeslagen Zaken. In 2015 verscheen het boekje Ik ga kut. Naar aanleiding van Theo Bee (2013) werd hij, samen met Joost Zwagerman en Renate Dorrestein, uitgenodigd voor het 3e Haarlemse boekengala.
Lev heeft een feilloos gevoel voor taal. Hij beziet de mensheid en zichzelf, met een openhartigheid die tevens ontluisterend is. Hij is een geëngageerd schrijver. Onze tekortkomingen worden haarscherp ontbloot – onze arrogantie, ijdelheid, oppervlakkigheid, materialisme, het bord voor onze kop, onze onmacht en geilheid. Daarbij ontziet hij zichzelf bepaald niet. Hij deelt zijn diepste diepsten, zijn wanhoop, waanzin, pijn, maar ook zijn euforie en humor. En dat met een gruwelijke eerlijkheid.
Lees dit boek gedoseerd, je verbazend over de gedachtenkronkels, Lev’s verbazingwekkende spel met taal. Of, dompel jezelf erin onder en voel de rush, de vaart van hoogoplopende emoties. Ervaar de woede, de zelfvernietiging, de verontwaardiging, maar vooral: Lev Bont’s enorme liefde voor de medemens.

Stukgeslagen Zaken bestaat uit zes delen. Het begint met een voorwoord van Hadewych van Rheeden waarin zij het boek opent met wie de auteur is en hoe hij leeft om te schrijven. Of schrijft om te leven. Het begint met Stukgeslagen Zaken, gevolgd door Hardzacht Meisjesvlees, Commedia Dell’irium, Eenmans Molensteen, Erbij in de Rij en als laatste Mama Lieve Lieve. Eigenlijk zijn het zes korte boekjes. Stukgeslagen Zaken staat vol gedichten, overpeinzingen en korte verhalen waarin de auteur duidelijk zijn hart en ziel heeft gelegd. Opmerkelijk hoe je gaandeweg het boek inderdaad ondervindt hoe deze bijzondere auteur laat zien dat schrijven zijn leven is.

Stukgeslagen Zaken is niet iets wat je even snel tussendoor leest, het is een markante verzameling van gedichten en gedachten die op een aparte manier vertellen over de dingen des levens. Een boek waar je de tijd voor moet nemen en soms even weg moet leggen om de dingen op je in te laten werken. Boven alles is Stukgeslagen Zaken een typisch boek van Lev Bont, zoals de markante auteur zelf, inclusief zijn eigen bijzondere taalgebruik en emoties die alle kanten op gaan.

Uitgeverij: Zijwit
ISBN: 9789081192705
224 pagina’s
Prijs: € 33,00

[bol_product_links block_id=”bol_5bfe72ec80545_selected-products” products=”9200000101113385″ name=”Stukgeslagen Zaken – Lev Bont” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op Stukgeslagen Zaken – Lev Bont

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.