Interview Wessel de Valk

Ondernemer en schrijver Wessel de Valk is eigenlijk criminoloog, rolde na zijn studie de theaterwereld in en kwam per toeval bij het televisievak terecht. Het schrijven van een roman was altijd een wens voor de toekomst. Maar dat liep dat toch anders, de drang om de roman te schijven was groot en nu is hij er dan, Wessel zijn eerste roman: De reizigers van Metropole. Tijd om een nader kennis te maken met deze bijzondere schrijver.

Wie is Wessel de Valk, de schrijver achter De reizigers van Metropole?
Ik ben afgestudeerd criminoloog, maar ben na mij studie in de theaterwereld terecht gekomen. Bij toeval kwam ik in contact met een studio die commerciële, internationale tekenfilms maakte en waarvoor ik honderden scenario’s heb geschreven. Jaren later ben ik bij de VARA terecht gekomen als gedelegeerd televisieproducent. Naast deze functie heb ik ook vijf jaar lang aan de digitale toekomst van de omroep gewerkt.

Rode draad in mijn leven is een grote interesse in de combinatie van nieuwe, vaak innovatieve, ontwikkelingen en de mogelijke toepasbaarheid daarvan in de dagelijkse werkelijkheid. Daaruit is mijn bedrijf The Cloud Company voortgekomen. Vier jaar geleden ben ik aan mijn roman begonnen. Sinds kort noem ik mij zelf ‘ondernemer en schrijver’. Dat beschrijft heel goed wie ik ben.

De Reizigers van Metropole is je debuut, hoe ben je er toe gekomen om het te gaan schrijven?
Ik was al lang van plan om romans te gaan schrijven. Als ik meer tijd zou hebben. De drang om te schrijven werd steeds groter waardoor ik eerder ben begonnen dan ik van plan was. De aanleiding om “De Reizigers van Metropole” te schrijven lag in de combinatie van onderwerpen die ik in mijn werk tegenkwam en een televisieprogamma, op een zondagochtend, waarin Pim van Lommel gast was. Hij vertelde over de kwantumtheorieën en bijnadoodervaringen.

Waarom heb je juist voor een spannende roman gekozen?
Ik heb zelf, als lezer, een sterke voorkeur voor het genre spannende roman. Uiteraard is dat een breed genre en varieert wat mij betreft van John Grisham tot Dick Francis tot Dan Brown. Ik wilde een eigen stijl ontwikkelen en ben zeer geïnteresseerd in alles wat vooralsnog ‘onverklaarbaar’ is. Deze smeltkroes van interesses, drijfveren en schrijflust resulteerden in mijn spannende debuutroman.

Werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Beetje van beiden. Ik laat voor een belangrijk deel het verhaal ‘zichzelf schrijven’ terwijl de grote verhaallijn al wel in mijn hoofd zit. Die kan, met de tijd, gedeeltelijk veranderen. Voor mij werkt dat prettig omdat ik daarmee nieuwe ideeën en verhaallijnen niet hoef uit te sluiten.

Heb je al reacties gehad op De reizigers van Metropole?
Zeker. Het meest interessant voor mij is dat mijn bedoeling om het verhaal drie lagen te geven gelukt is, zo blijkt uit de reacties. Mijn lezers kiezen uiteenlopende invalshoeken als ze reageren op de roman. Het overgrote deel ervaart dat ze het moeilijk kunnen wegleggen.

Je bent afgestudeerd criminoloog, heeft dat invloed gehad op het verhaal van De reizigers van Metropole?
Dat weet ik – nog – niet goed. In mijn studietijd hielden we ons bezig met het bestuderen van misdadigers en misdaad. Vanuit allerlei wetenschappelijke gezichtspunten. Het zal uiteraard meespelen. Voorlopig zie ik het terug in Tomaso Paciello, de ijskoude, gewetenloze maar bezeten misdadiger.

De reizigers van Metropole is een spannende roman, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Zeg nooit nooit maar voorlopig blijf ik bij dit genre.

Waar kies je voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een Roman of kies je dan juist voor iets uit een ander genre?
Dan ga ik voor de Roman.

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Ik heb een eigen bedrijf waar we ons toeleggen op de inzet van innovatieve communicatietechnologie. Uiterst fascinerend omdat het grootste deel van de wereld sinds enkele jaren ‘connected’ is. Doordat we elkaar 7/24 kunnen bereiken staan we voor een ongekende transitie die de komende jaren grote gevolgen zal hebben voor iedereen.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten, wellicht nog een boek?
Zeker, ik ben bezig met een vervolg op De Reizigers van Metropole. Ik schat in dat het begin 2017 uit zal komen.

Kijk voor meer informatie over Wessel de Valk en zijn werk op wesseldevalk.com of zoek op Google naar Wessel de Valk en je komt nog meer over hem te weten.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.