Marcel_van_Driel_2

Marcel van Driel. Geestelijk papa (samen met Jeroen Schipper en Jort van der Jagt) van Billy de Kip, schrijver van onder andere Superhelden.nl en de man van de Waanzinnige Plannen. Schreef meer dan een heleboel veel (kinder)boeken, zijn eerste was “Een Elfje in de Sneeuw”. Ook op de digitale snelweg timmert hij aan de weg en daarnaast is hij het prototype van de creatieve Duizendpoot. Het is in ieder geval een feestje om deze man nader aan de tand te voelen. Er schijnt ook een thriller aan te komen …

Wie is Marcel van Driel en wat doet Marcel van Driel op een doordeweekse dag?
Marcel van Driel is vader, echtgenoot, schrijver, spreker en Waanzinnige Plannenmaker. Maar ook lezer, geek, gamer, liefhebber van lekker eten, koken, superhelden (op film en in comics) .

Er zijn twee soorten doordeweekse dagen. Op schrijfdagen breng ik de kinderen naar school, ruim ik de ontbijttafel af en ga ik naar zolder, waar ik mijn schrijfkamer heb. Daar schrijf ik van tien tot ca. 13.00 uur aan mijn boeken. ‘s Middags is voor mail, blogs en Social Media. Daarna haal ik mijn kinderen weer van school en ga ik koken.

Op andere dagen reis ik ‘s morgens naar een school of bibliotheek om daar de hele dag kinderen te vertellen over mijn boeken. Ik speel online games met ze, zing ´Kippiejajee´ en lees voor.

Waarom moet ik minstens 1 Van Driel in de kast hebben staan?
Omdat mijn boeken anders zijn dan de meeste jeugdboeken. In Nederland zijn er geen 11+ boeken zoals Superhelden.nl, een combinatie van spionage, actie en games. Ook het prentenboek ‘Billy de Kip’ (dat ik samen met Jeroen Schipper en Jort van der Jagt maakte) is een behoorlijk unieke combinatie van cowboys en robots.

Heb je ook alle boeken van Toon in je kast? Is ook een Van Driel, hè?
Wist je dat Toon ook Marcel heet? En dat zijn zoon Marcel van Driel heet en een behoorlijk bekende fotograaf is? En dat wij nog wel eens door elkaar gehaald worden, ook al lijken we nauwelijks op elkaar?

Hoe beroemd wil je worden? Dat je voor van die spelletjes wordt gevraagd of liever het hoogstaande werk? Geen idee waar dit interview dan weer onder valt.
Het politiek correcte antwoord is natuurlijk dat ik beroemd wil worden om mijn boeken en niet als persoon. Gelukkig ben ik niet politiek correct. Voor spelletjes hoef ik niet gevraagd te worden, maar in één adem genoemd worden met Paul van Loon, Carry Slee, Jacques Vriends en Francine Oomen is wel mijn streven.

Met wie zou je absoluut niet willen ruilen?
Met iedereen.

Wanneer is werk goed genoeg om de ultieme prijs te behalen? Of heb je deze inmiddels al tot in den treure behaald?
Oh, nee, zeker niet. Hoewel de Superhelden.nltrilogie absoluut het beste is dat ik tot nu toe geschreven heb, moet mijn beste werk nog komen. Ik zit nog lang niet aan het plafond van mijn kunnen.

Wanneer komt jouw ultieme droom uit? En mocht je het kwijt willen, wat is die droom?
Door mij geschreven speelfilm in de bioscoop, eventueel ook geregisseerd. Een geslaagde speelfilm gebaseerd op één van mijn boeken. En een door mij bedachte en geschreven internationale tv-serie. Daarmee kom ik een heel eind.

Welke artiest, schrijver of kunstenaar geeft jou dusdanig de koude kippenkoorts, dat je als in trance door je huis banjert? Je mag inderdaad gewoon mijn naam noemen, natuurlijk.
Neil Gaiman, Alan Moore, Jim Henson, Orson Scott Card (de schrijver, niet de persoon), Lou Reed, David Sylvian, Joe Jackson, Dave McKean, maar toch vooral Stephen King en Joss Whedon.

Hoe promoot jij werk en ben je tevreden met deze manier?
Voornamelijk via Social Media en schooloptredens. Ik ben daar in zoverre tevreden mee dat ik niet alleen mijn lezers bereik, maar er ook contact mee heb. Maar het blijft een kleine groep die je op deze manier bereikt, het grote publiek blijk je toch vooral via de traditionele media te moeten bereiken.

Vind je dat je in / met jouw vak ondergewaardeerd wordt in de maatschappij?
Neuh.

Plagiaat en illegaal kopiëren? Wat zouden we er volgens jou mee mogen doen?
Bij plagiaat denk ik altijd: waarom zou je dat willen doen? Je eigen ideeën opschrijven is toch veel leuker? Illegaal kopiëren heb ik moeite mee, al weet ik dat het in de praktijk vaak meer oplevert dan het kost.

Heb je mijn boeken al in je boekenkast? Waarom NIET?????
Nee, en wil hierom: als jouw boeken net zo grappig zijn als je Facebookupdates, dan kom ik helemaal niet meer aan schrijven toe!

Welke vraag mag ik je absoluut niet stellen?
Deze.

En als ik dat toch doe?
Dan krijg je dit antwoord.

Zou je hieronder de link(s) naar je werk kunnen vermelden?

www.superhelden.nl
www.stoerboek.nl
www.marcelvandriel.nl

En als laatste wil ik je verzoeken een One o One (een verhaal van 101 woorden inclusief titel) over jezelf of een onderwerp dat jou boeit neer te pennen en wil ik je uiteraard hartelijk danken voor je medewerking!

Maak lezen belangrijk
Iedereen heeft er de mond vol van: lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen. Toch besteden we er te weinig aandacht aan. Leesonderwijs is van de Pabo’s verdwenen, bibliotheken moeten sluiten. Lezen in de klas is geen werken volgens de schoolinspectie. De kinderboekenweek is slechts één keer per jaar en heeft steeds vaker een thema dat haaks staat op het lezen zelf. (Sport!) Veel kinderen krijgen niet vaker dan een boek per jaar. Tweederde van de leerkrachten heeft geen jeugdboek gelezen dat korter dan dertig jaar geleden verschenen is. Tijd om lezen echt belangrijk te maken!

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.