foto bij recept.1

Ik vind het telkens weer een leuke uitdaging om gezond te koken. Als wij een grote groep eters hebben, vind ik het des te belangrijker dat zij die avond – voor de verandering – eens geen vlees op hun bord zien liggen. De meeste mensen die hier over de vloer komen zijn niet vies van ‘kiloknallers’ en goedkoop supermarktvlees, maar toch scheppen ze van deze salade altijd een tweede portie op.
Deze pastasalade zit vol smaak, vult goed, is gezond en bovendien vegetarisch. Wij maken deze salade tijdens feestjes vaak voor grote groepen. Het liefst maak ik hem een uur van tevoren, gezien deze salade op zijn lekkerst is als de smaken even hebben kunnen trekken.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik absoluut geen fan ben van het toevoegen van balsamico azijn aan mijn eten. Ik heb liever dat die flesjes netjes op het schap in de supermarkt blijven staan, dan dat ik er ook maar één druppel van aan mijn maaltijd toevoeg. Toch moet ik eerlijk bekennen dat de balsamico azijn de held is van dit gerecht en het alle smaken bij elkaar weet te binden.

Probeer het eens, misschien vind je het wat.
Ingrediënten (voor twee personen):
-150 gram penne of een andere open pasta
-300 gram gemixte (cherry)tomaatjes (zorg voor lekker veel kleur op je bord)
-10 groene chili olijven, in kleine stukjes gesneden
-1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
-1 eetlepel verse peterselie, blaadjes door de helft gescheurd
-1 komkommer, in dunne reepjes
-1 zoete ui, gesnipperd
-1 rode peper, fijngehakt
-2 teentjes geperste knoflook
-3 eetlepels balsamico azijn
-6 eetlepels koolzaadolie (Extra Vierge olijfolie mag ook)
-zout en peper

Bereidingswijze:
Breng het water voor de pasta aan de kook en pak een grote kom voor de salade.
Giet in deze kom de balsamico azijn (schrik niet van die afschuwelijk zure geur, straks ga je dit ‘zuurtje’ nog wel waarderen) en de koolzaadolie. Voeg de geperste teentjes knoflook, de gesnipperde zoete ui en de peper hieraan toe en gooi er een snufje zout en gemalen peper bij.

Loop vervolgens naar je kruidentuintje en pluk de basilicum en de peterselie. Was de kruiden (en vergeet je handen niet) en voeg deze na het nodige snij- en scheurwerk toe aan je dressing.
Tip: bieslook kun je in een mum van tijd erg fijn knippen met een schaar.

Je kunt de dressing nu al proeven, maar ik ben daar geen liefhebber van, omdat je een half gerecht niet op zijn smaak kan beoordelen.

Doe de pasta in het kokende water. Terwijl deze vrolijk door de pan danst, is het voor jou tijd om de tomaatjes te halveren, de komkommer in kleine reepjes te snijden en de olijven fijn te hakken. Roer dit allemaal door je dressing.
Zodra je pasta gaar is kan je deze na het afgieten gelijk door je dressing heen mengen. De warmte van de pasta verandert namelijk niets aan de smaak. Als je de pasta in een vergiet laat afkoelen, krijg je een harde bal waar je niets mee kunt. De olie en de azijn zorgen ervoor dat de pasta niet opdroogt.
Je kunt de pastasalade gelijk in de koelkast zetten, maar het is beter voor het milieu om hem op het aanrecht af te laten koelen (of tijdens koude dagen buiten).
Als je warm eten in de koelkast laat afkoelen zorgt dit ervoor dat de koelkast extra hard moet werken en er dus veel stroom word verspild, daarnaast zorgt het voor condens en kan hierdoor ijsvorming ontstaan. Niet doen dus.

Zodra de pastasalade is afgekoeld, kun je hem voor de laatste keer proeven om de nodige zout en peper toe te voegen. Hierna is het tijd om de tafel te dekken en aan te schuiven!

Tip: deze gezonde pastasalade is ook heerlijk om mee te nemen naar het strand of naar een picknick.

Eet smakelijk en zonder zorgen, want deze salade is supergezond!

Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.