Ik heb al een paar keer een column geschreven over dat zwartepietengedoe.
Heuse volwassenen die menen een simpel kinderfeestje al jarenlang telkens weer te moeten verstoren. Tjongejonge. Of ze te stom zijn om voor de duvel te dansen? Ik heb daar wel zo mijn ideeën over. Hun verstand en IQ heb ik wel eens vergeleken met dat van een rolmops. Vind ik nog altijd. In en intriest.
Ik ben het meer dan spuugzat. Voor de rest zeg ik helemaal niks.

Ik weet niet of rolmopsen kunnen googlen en/of ze enig besef hebben van historisch perspectief.
Eén ding is voor mij zeker: die hele discussie van die droplullen is volledig uit de hand gelopen.
Het hele sinterklaas- en zwartepietenfeest is niet meer dan een sprookje. Een metafoor waarbij wit staat voor goed en zwart voor slecht. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag gestraft.

Sinterklaas schijnt trouwens echt bestaan te hebben. Of dat waar is? Het zal wel.
Oorspronkelijk komt hij kennelijk uit Griekenland; later verhuisd naar Turkije (Myrna). In Spanje is die knul nooit geweest. Al helemaal niet met een stoomboot als je tenminste weet waar Madrid ligt: midden in Spanje zonder welke waterverbinding dan ook.
En de kinderen maar zingen: Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.
Mooi toch hoe kinderen kunnen genieten van sprookjes?
Een stukje folklore om te koesteren.

Sinterklaas heette vroeger anders en leefde zo ergens rond het jaar 300.
Dat hij cadeautjes uitdeelde aan kinderen schijnt te kloppen. Dat die via de schoorsteen naar binnen kwamen was puur een verzinsel. Net zoals dat witte paard dat zomaar over een dak kan lopen. Zwarte pieten die door een rookkanaal naar binnen kruipen en weer omhoog? Doen ze zelfs bij een kachel en de huidige cv. Meer dan knap en onvoorstelbaar; past allemaal bij sprookjes.

Kinderen lezen dit toch niet dus even een zijsprongetje: slavernij.
In Nederland hebben we het dan over de periode rond 1700 en later. Knap als je dan in de eenentwintigste eeuw opeens de link weet te leggen tussen slavernij, Sinterklaas en Zwarte Piet. Maar liefst 1400 jaar later. Eerlijk gezegd krijg ik braakneigingen als ik lees over die ziekelijke gedachtenkronkels anno 2016 waarbij associaties worden opgeroepen met slavernij.

Ik maak nóg een sprongetje in de tijd en kijk naar cijfers over slavernij zoals die vandaag de dag nog altijd voorkomt. Hedendaagse slavernij in de 21e eeuw. Gaat om tientallen miljoenen (!) mensen die nog altijd worden uitgebuit: nauwelijks of geen loon, figuurlijk aan handen en voeten gebonden. Schattingen lopen uiteen van 50 tot 100 miljoen moderne slaven. De beruchte en alom bekende naaiateliers in Aziatische landen, illegale (kinder)arbeid om de Westerse wereld van zo goedkoop mogelijke producten te voorzien.
Het Westen sluit hypocriet de ogen, profiteert en maakt zich druk om een lullige pot rolmopsen en een zwartepietendiscussie…..

Ik wacht op al diegenen die een stevige discussie willen over hedendaagse slavernij.
Daar wacht ik al jaren op. Komt er niet omdat het uitsluitend gaat over handelsbelangen en geld; niet over mensenrechten en hedendaagse slavernij. Zwarte Piet is even belangrijker…..

Sinterklaas en Zwarte Piet: ik hoop dat jullie er nog heel lang zullen zijn.
Mijn schoentje staat weer klaar.
Sinterklaas, ik hoef dit jaar geen cadeautjes. Ik heb maar één wens: Zorgt U ervoor dat Zwarte Piet blijft?
Gewoon, zoals ie altijd is geweest.

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

4 reacties op Sinterklaasfeest

  1. Een beetje liegen mag, maar zwarte piet moet zwarte piet blijven!!!! Straks mogen de donker gekleurde mensen niet meer zwarte piet zijn. Beginnen die weer over discriminatie.
    Geef onze eigen cultuur een kans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.