© Jamieoliver.com
© Jamieoliver.com

Het is boven de 13 graden dus de barbecue mag weer uit de schuur getrokken worden. Niets schreeuwt meer ‘alpha man’ dan met een flinke vleesspies in je hand achter een smeulende (grote) barbecue staan. En wat grillen echte mannen op rokend houtskool? Inderdaad, real American burgers (en speciale mini-burgers voor de kinderen). Geen vette hap, maar een volledig zelfgemaakte, sappige echte burgers naar het recept van Jamie Oliver.

Een beetje stoere vader kijkt daarna ook gewoon met de koters een geweldige animatiefilm. Geheel toepasselijk na (of tijdens) een barbecue voedselfestijn is een film met Voedseldieren als de Cheesespider, die je laat watertanden, zoals in Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 die nu verkrijgbaar is op DVD en Blu-Ray™. De film is het vervolg op de immens populaire familiefilm waar het kleine kroost van zal smullen terwijl jij kunt genieten van de scherpe humor. Maar eerst: zo maak je dus zelf die lekkere (biologische) Cheesespider burger.

Ingrediënten voor de burger:
• Olijfolie
• 2 mediumgrote rode uien, gepeld en fijngesneden
• 6 cream crackers of 4 sneetjes brood zonder korst
• 500 gram mager rundergehakt, van de slager
• 1 theelepel zeezout
• 1 volle theelepel versgemalen zwarte peper
• 1 large vrije-uitloop ei
• 1 handvol vers geschaafde Parmezaanse kaas

Voor het serveren en de toppings (optioneel en zelf in te vullen)
• Romeinse slabladeren, gewassen en gedroogd
• Gesneden tomaat
• Gesneden augurken
• Gesneden jalapenos
• Plakken Cheddar kaas
• Gesneden avocado
• Verse ui in ringen
• 4 grote hamburgerbroodjes (bv. een goede Italiaanse bol) en 4 mini-hamburgerbroodjes (bv. de party afbakbroodjes)

Ingrediënten voor de spicy mayo
• 2 theelepels magere mayonaise, op basis van vrije-uitloop eieren
• 2 theelepels vetvrije yoghurt
• 1 theelepel tomatenketchup
• 1 snufje cayennepeper, of paprikapoeder voor een mildere variant
• Het sap van een halve citroen

© Sony Pictures Home Entertainment
© Sony Pictures Home Entertainment

Giet een beetje olijfolie in een koekenpan op laag vuur en fruit je gesneden uitjes. Laat dit ongeveer 10 minuten bakken en haal ze dan van het vuur om af te koelen. Maal je crackers of brood fijn in een blender of foodprocessor tot hele fijne kruimels zijn. Vet een schoon bakblik in met wat olijfolie en zet dit voor nu weg. Doe de afgekoelde uitjes in een grote mengkom met de rest van de burgeringrediënten. Was je handen grondig en meng de ingrediënten tot een egaal burgermengsel. Verdeel het vlees vervolgens in 4 grote ballen en 4 kleine ballen. Maak nu je handen nat en vorm de ballen tot burgers van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de burgers nu in het ingevette bakblik en dep nog wat olijfolie op het vlees. Bedek het bakblik met keukenfolie en zet het minstens een uur lang in de koelkast zodat de hamburgers kunnen opstijven.

Tijdens het opstijven kun je mooi de spicy mayo maken. Dit is heel simpel: doe alle ingrediënten in een mengkom en mix het goed door elkaar. Zet dit vervolgens ook weg tot de hamburgers klaar zijn. Zorg nu dat je de barbecue opstookt, zodat het vuur heet genoeg is om de hamburgers op te bakken. Bak de hamburgers 3 tot 4 minuten aan elke kant. Wanneer de hamburgers bijna klaar zijn bak je ook de bacon knisperend gaar. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en leg ze even op de grill om op te warmen. Nu alle benodigdheden klaar zijn is het tijd voor het moment suprême: het bouwen van je burger! De mini-hamburgers zijn ideaal voor de kinderen en ze kunnen zelf hun hamburger opbouwen met de toppings die zij lekker vinden (spelen met je eten, what’s not to like). Voeg de spicy mayo toe voor de finishing touch en eet smakelijk!

© Sony Pictures Home Entertainment
© Sony Pictures Home Entertainment

Als bijgerecht kun je een lekkere salade maken en wat aardappelschijfjes uit de oven. Een gegrilde maiskolf op de barbecue is ook nooit weg. Mocht het Nederlandse weer je in de steek laten, dan zijn deze burgers ook prima geschikt om in een hete koekenpan of grillpan te bakken. Na het barbecuefeestje kun je met de vrouw en kinderen heerlijk bankhangen en Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 kijken. In deze opvolger zien we opnieuw uitvinder Flint Lockwood. Hij dacht dat hij de wereld had gered toen hij zijn beruchte uitvinding vernietigde, een machine die water in voedsel veranderde waardoor het cheeseburgers regende en spaghetti stormde. Maar dan ontdekt Flint dat zijn machine nog steeds bestaat en nu blijkbaar voedsel en dieren combineert in ‘voedseldieren’. Flint en zijn vrienden moeten nu – nogmaals – de wereld gaan redden. Een avontuur om van te watertanden, waarin we kennismaken met tacodillen, vispansees, flamango’s, gehaktbalrussen en nog veel meer vreemde voedseldieren. Bekijk hier alvast  de smakelijke trailer!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.