aandeoevervande

November 1918. Istanboel is bezet door geallieerde troepen, de winnaars van de Eerste Wereldoorlog. Aan de oevers van de Bosporus worden ingrijpende keuzes gemaakt. Leyla Hanim is de jonge echtgenote van de secretaris van sultan Mehmet VI. In haar huis heeft haar schoonmoeder de leiding en moet Leyla de traditionele gebruiken respecteren. Wanneer een Franse officier bij hen in huis wordt ingekwartierd, lijkt alles te veranderen. Leyla gooit haar angsten overboord en maakt zich los van haar man: ze neemt actief deel in de strijd voor een onafhankelijk Turkije. De ontmoeting met Hans Kästner, een Duitse archeoloog en activist, zet haar leven volledig op zijn kop. Leyla raakt meer en meer beïnvloed door de ideeën van de nationalistische Turken die vechten voor hun onafhankelijkheid. Maar tegen welke prijs? De vrijheid en onafhankelijkheid krijgen voor Leyla een donkere keerzijde.

Dit verhaal gaat over een keerpunt in de Europese geschiedenis ten tijde van Istanbul, dat toen bekend stond als Constantinopel. De stad werd bezet door Griekse, Engelse, Franse en Italiaanse legers.

De Turken hadden de oorlog verloren en de geallieerden nemen de stad over voor meerdere jaren. Constantinopel wordt een schaakbord van politiek terwijl de Turken vechten voor onafhankelijkheid.

De auteur geeft de emoties van de Turken, in hun strijd voor onafhankelijkheid, goed weer. Je vecht in gedachten met ze mee. Het leven in dit tijdperk, het vallende rijk van de sultans, alles wordt levendig en waarheidsgetrouw weergegeven, zodat het is alsof je het meemaakt, er rond loopt.

Leyla, een moedige Ottomaanse, is de belichaming van het karakter van de moderne, jonge vrouw die toch respect voor de traditie heeft. Leyla heeft geleerd dat de logica en redenering belangrijk zijn, maar tevens ontwaken in haar nieuwe lusten.

Een tweede personage is Gardelle Louis, de Franse officier die verblijft in de residentie. Louis, hoewel getrouwd, ontdekt de liefde met een jonge serveerster die op de vlucht is voor de bolsjewistische revolutie.

En dan is er nog Hans Kaster, een jonge, gepassioneerde archeoloog, vooral gespecialiseerd in het verdwenen rijk van de Hittieten. Hans doet hen herleven doormiddel van lezingen over hun versterkte steden, hun ingenieuze gebruik van metalen en hun gevoel voor commercie, op een moment dat de Europese beschaving nog in de kinderschoenen stond.

De ontmoetingen tussen de personages zijn ontmoetingen tussen het Oosten en het Westen en het begin van de moderne wereld, vrouwenemancipatie en hoe vrouwen een rol in de onafhankelijkheidsoorlog gespeeld hebben. Een verhaal over tradities in een veranderende wereld, spionage, oorlog, maar ook over hoop en liefde.

De auteur geeft deze culturele botsingen perfect weer, en dat vermengd met romantische rivaliteit, spanning, mooi gedoseerde actie en aangrijpende personages.

Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401602617
Pagina’s: 432
Prijs: € 19,95

 

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.