al-te-gek

Een kwart van alle mensen krijgt vroeg of laat te maken met psychische problemen. Het zijn hallucinante cijfers. En toch weten we als individu en als maatschappij gek genoeg nog altijd niet hoe we om moeten gaan met mensen die afwijken van de norm.

Al te gek is opgedeeld in drie delen. In deel 1 komt voornamelijk de wetenschappelijke achtergrond en het herstellen van een psychose of een andere psychische stoornis zoals schizofrenie aan de orde. Hoewel het Amerikaanse Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het bekendste classificatiehandboek,  al lange tijd onderwerp van discussie is, maakt Magiels met de opsomming van “De definitie van schizofrenie volgens DSM-IV) meteen duidelijk hoe professionals mensen die psychose gevoelig zijn classificeren. Wanneer u als niet-professional of als niet ervaringsdeskundige deze gegevens tot u neemt, begrijpt u waarom 1 op de 4 mensen last heeft van psychische problemen.
In deel 2 behandelt de schrijver hoe wij met z’n allen omgaan met psychose gevoelige mensen. Hoe verhoudt de maatschappij zich tot deze kwetsbare groep? De vooroordelen over mensen met een psychische aandoening zijn talrijk; ze zouden zorg, strenge aanpak en discipline nodig hebben want ze zijn zwak, potentieel bedreigend en soms ook gevaarlijk. Hoezo stigmatiserend?
De rechten van de patiënt, Dwang en isolatie en als laatste in dit deel komt Eigendoding (zelfmoord) aan de orde. Wist u dat mensen met schizofrenie korter leven dan de rest van de bevolking? Afhankelijk van de leeftijd is de doodsoorzaak zelfmoord of een cardiovasculaire ziekte.
In deel 3 uit de auteur zijn zorgen over de toekomst. Hoe ziet ‘de zorg’ er in de toekomst uit. De verhalen van ervaringsdeskundigen maken het verschil, zegt Hans Meganck, zelf ervaringsdeskundige in dit deel. Zijn heldere en buitengewoon eerlijke betoog en vooral zijn pleiten voor meer mildheid niet alleen naar jezelf maar ook naar de wereld om je heen ‘en alle mensen die daarin rondlopen’ geven stof tot nadenken.
Hoewel Geerdt Magiels veel medische termen en gebruiken helder uitlegt is Al te gek vooral een boek voor professionele hulpverleners en ervaringsdeskundigen.
Toch heeft dit boek voor mij als oprecht geïnteresseerde in dit onderwerp veel kunnen verduidelijken (herstellen is bijvoorbeeld iets anders dan genezen).

Al te gek kan voor iedereen die geïnteresseerd is een eyeopener zijn.

Geerdt Magiels is bioloog en filosoof. Hij schrijft en praat over wetenschap, kunst en kennis, biologie,breinen en gedachten. Zijn stem is te horen op Radio 1 en hij schrijft onder meer in de Standaard der Letteren. Hij is ook auteur van diverse boeken. Hij is al vele jaren verbonden aan Het Mis Verstand en schreef dit boek in samenwerking met Te Gek!?, twee organisatie die de heersende misverstanden en vooroordelen over mensen met psychische problemen en hun behandeling willen bestrijden.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401437707
Pagina’s: 288
Prijs: € 22,50

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.