autisme

Je bent 25 jaar en krijgt dan pas de diagnose autisme. Een paar jaar later komt daar nog eens de diagnose ADHD bij; twee ontwikkelingsstoornissen die al in de kinderleeftijd onderkend kunnen worden. Dat overkwam Josine Bouwmans. Had zij niet eerder een diagnose kunnen krijgen, en was haar leven dan niet anders verlopen?
De combinatie van autisme en ADHD komt veel voor, maar wordt in de kinderleeftijd vaak over het hoofd gezien. In dit fascinerende boek beschrijft Josine Bouwmans, een vrouw met autisme en ADHD, haar persoonlijke zoektocht naar eenheid. Haar beschrijvingen worden door twee vooraanstaande wetenschappers op het gebied van autisme en ADHD theoretisch ingekaderd en toegelicht.
Zij koppelen het levensverhaal van Josine aan de huidige kennis op het gebied van autisme en daaraan gerelateerde problemen, zoals het samengaan van ASS en ADHD, autisme bij vrouwen en autisme bij mensen met een goede intelligentie. Dit boek biedt verrassende nieuwe inzichten voor iedereen die meer wil weten over autisme en ADHD, mensen die hiermee kampen, hun naasten en hun hulpverleners.

Je zult het maar hebben: een AutismeSpectrumStoornis (ASS) en daarbovenop ook nog eens Attention Deficit Hyperactivity (ADHD) oftewel lijden aan een aandoening met aandachtstekort en hyperactiviteit.
Josine Bouwmans werd op haar 25e geconfronteerd met de diagnose autisme (wat al heel laat is) en pas een paar jaar later kwam daar ook nog ADHD bij. Hoe kan die diagnose in hemelsnaam gemist zijn toen ze jonger was, vraag je je dan af.
In heldere bewoordingen legt Josine zelf uit hoe ze zowel als kind, puber en volwassene met haar stoornis omging zonder dat ze wist dat ze überhaupt een stoornis had.
Haar verhaal wordt toegelicht door twee professionals die gespecialiseerd zijn in ASS en ADHD en wat daarbij heel prettig is, is dat deze professor en doctor begrijpelijk kunnen uitleggen waarom Josine zich gedraagt zoals ze doet en waarom de diagnose pas heel laat bij haar (en bij meerdere vrouwen) kon worden gesteld.
Voor mensen die zelf ASS en/of ADHD hebben zal dit boek veel herkenning oproepen, zeker wat het verhaal van Josine betreft. Soms is het, zeker voor mensen die nog nooit met deze ziekten te maken hebben gehad misschien zelfs een eye-opener. Voor mij was bijvoorbeeld de reden waarom soms het stellen van een diagnose zo lang op zich laat wachten, echt verhelderend. Net als het onvermogen van een persoon met deze beperkingen om zich te houden aan concrete afspraken.

Autisme en ADHD in een persoon is op een prettige, begrijpelijke manier geschreven en zal zeker mensen die meer over dit specifieke onderwerp willen weten, aanspreken.

Uitgeverij: Lannoo Campus
ISBN: 9789401428934
Pagina’s: 112
Prijs: € 19,99

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.