juliana-vorstin

Een intieme en indrukwekkende levensgeschiedenis van een geliefde koningin – en een portret van een bewogen eeuw.

Op Juliana werd door een heel volk gewacht. Nadat haar moeder, koningin Wilhelmina, vijf keer een miskraam kreeg, was daar eindelijk Jula. Omdat Wilhelmina niet wilde dat haar dochter een net zo eenzame jeugd zou hebben als zijzelf had moeten ervaren, werden er kinderen uitgenodigd om mee te spelen en mocht Juliana zelfs op kamp. Juliana en drie geselecteerde kinderen kregen gedurende de lagere schoolperiode les op het paleis. De kleine Juliana vond het geweldig om vriendinnetjes te hebben en genoot met volle teugen. Na haar middelbare schooltijd mocht ze in Leiden studeren en daar zelfs op kamers gaan. Ze kreeg echte vriendinnen. Met velen bleef ze levenslang bevriend.
Na twee jaar Leiden was Juliana 20, deed drie tentamens waarvoor ze cum laude slaagde en keerde terug naar huis. Er werd van haar verwacht dat ze een man kreeg, iets waar ze helemaal geen zin in had.  Tot ze Bernard ontmoette. Hoewel hij Duits en van verarmde adel was, ging iedereen akkoord. De monarchie was gered. Nu nog een troonopvolger.
Juliana was tot over haar oren verliefd en niet lang nadat ze getrouwd waren, werden Beatrix en Irene geboren. Helaas werd het oorlog en moest Juliana met de kinderen naar Canada vertrekken, waar ze zich actief inzette voor de geallieerde zaak en goed bevriend raakte met o.a. Eleanor Roosevelt. Bernhard vertrok met Wilhelmina naar Londen waar hij een verhouding kreeg met Ann Orr-Lewis. Af en toe vloog hij naar Canada en daar werd dan ook Margriet geboren.

Na de oorlog keerde Juliana met haar drie dochters terug naar Nederland en kreeg haar vierde dochter, Marijke. Omdat Marijke oogproblemen had, nodigde Bernard de religieuze zieneres Greet Hofmans uit voor een consult. Juliana, die haar leven lang op zoek was naar een voor haar passende religie werd al snel afhankelijk van Hofmans wat verschillende keren tot bijna constitutionele crises leidde. Het meest verschrikkelijke was echter het verraad van Bernard die het verhaal stiekem aan Der Spiegel vertelde. Toch bleef Juliana altijd van Bernard houden.

In Juliana Vorstin in een mannenwereld vertelt Jolande Withuis op een indringende manier over het huwelijk en het gezinsleven van Juliana en menigmaal betrapte ik mezelf op medelijden. Hoewel Juliana last kon hebben van enorme driftbuien is dat goed te begrijpen. Ze heeft weinig of in ieder geval onvoldoende steun en liefde van haar echtgenoot gehad en moest functioneren in een mannenwereld die haar vaak betuttelend bejegende. Juliana wilde de relatie tot het volk veranderen, een vorstin zijn die dicht bij haar volk stond, ze wilde “gewoon” zijn en liet zich “mevrouw” noemen. Ondanks de fouten die ze daarbij maakte, is ze wat “het volk” betreft in haar opzet geslaagd.

Juliana Vorstin in een mannenwereld is een indrukwekkende biografie waarin zowel de goede als de minder goede kanten van Juliana helder en met empathie worden beschreven. Bernard krijgt er ongenadig van langs en dat is het enige dat me een soms heeft gestoord.
Dit gezegd hebbende laat onverlet dat Juliana Vorstin in een mannenwereld een buitengewoon knap geschreven biografie is die lezer ontroerd en verrast.

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023435235
Pagina’s: 863
Prijs: € 39,9

written by

1 Comment on Juliana Vorstin in een mannenwereld – Jolande Withuis

  1. Uitgezonderd mijn recente opmerking over ‘opcommanderen’, een term die in het begin van het boek regelmatig gebezigd werd, vind ik het een interessant boek met griezelige onthullingen, want Jula was een vrouw die behoorlijk met haar voetjes van de vloer. Het boek is gelukkig van een totaal ander kaliber dan destijds van Fasseur. Mijn complimenten, mevrouw Withuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.