ridders

Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de ridders: van de toernooien en steekspelen tot de jachtpartijen, van de grote veldslagen en oorlogen tot het dagelijkse leven in een kasteel.
Weet je al dat ridders al op hun zevende starten met hun opleiding?
Heb je al gehoord van Willem met de korte neus?
Weet je hoe roddelaars in de middeleeuwen werden gestraft?
Ken je een goedendag, een morgenster en een hellebaard?
Weet je waarop wenteltrappen in middeleeuwse kastelen meestal draaien in de richting van de klok?
De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen.

Zoals ik in het vorige boek van Sarah Devos (Romeinen) al aangaf, zijn er helaas nog steeds kinderen die niet graag lezen en al helemaal niet wanneer het een informatief boek betreft. Mochten die kinderen (of ouders) het boek Romeinen gemist hebben, geen paniek!
Juist voor deze kinderen is ook dit boek Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Ridders uitermate geschikt.
In het boek staan heel veel weetjes en feiten, maar ook Ridders leest als een verhaal. Via professor Kleinbrein leer je bijvoorbeeld wie er ridder mag worden en wie niet, wat de middeleeuwen nu eigenlijk precies zijn en dat er in die tijd eigenlijk maar vier baantjes waren die je kon gaan doen. Als je tenminste een jongen was en je uit het juist milieu kwam!
Op speelse wijze wordt het feodale stelsel uitgelegd waarbij de geweldige tekeningen van Heleen Brulot vaak voor onverwachte grappige toevoegingen zorgen.
Ook het hoofdstuk over “Coole ridders” is zeker informatief en grappig tegelijk (een Maliënkolder is bijvoorbeeld een soort gebreid truitje) en wanneer ouders samen met hun kind het boek Ridders bijvoorbeeld voorlezen voor het slapen gaan, zullen ze dat geen straf vinden!
Het hoofdstuk Een doodgewone dag op het kasteel is naast alle info wederom buitengewoon geestig. Eigenlijk geldt dat wel voor elk hoofdstuk, het is grappig zonder dat de auteur op haar knieën is gaan zitten om aan een bepaalde leeftijdscategorie te voldoen.

Al met al is ook Ridders weer een uitermate leuk en informatief boek dat door  de heel toegankelijke teksten, de vaak zeer grappige tekeningen van Heleen Brulot en niet te vergeten de humor veel kinderen (en hun ouders) zal aanspreken.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401435062
Pagina’s: 123
Prijs: € 12.50

written by

1 Comment on Professor Kleinbrein – Ridders – Sarah Devos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.