siem-subliem

Siem wordt later directeur. Dat weten zijn vader en moeder zeker. Ze zijn eigenaar van de beroemde parfumfabriek Hemelse Neuzen en Siem zal de fabriek later erven. Maar de natuur lijkt een foutje te hebben gemaakt. Terwijl zijn vader en moeder grizzlybeerneuzen hebben, ruikt Siem nog minder dan de neus van zijn schoen. En hij vindt de struisvogels van de buren op Landgoed Pierewaai trouwens veel leuker.  Als de Pierewaaien Siem vertellen dat hij later struisvogeldirecteur mag worden, is Siem dolgelukkig en lijkt zijn toekomst gered. Maar dan krijgt de struisvogelfarm bezoek van drie ruimtepakken en vanaf dat moment slaat het ongeluk toe. Siem en zijn struisvogeltje Struis raken diep in de problemen.

‘Hier loopt je cadeautje,’ lachte opa. ‘Hij heeft veren, een lange nek en de mooiste ogen van de wereld. Zoek er maar een uit, voor je verjaardag.’ ‘Wat? Mag ik een eigen struisvogeltje?’ riep Siem ongelovig. ‘Ja. Of wil je die niet?’ vroeg opa bezorgd. ‘Jaaa! Natuurlijk! Hoeraaa! Hoeraaa!’ Juichend klom Siem over het hek.

Het zal je maar gebeuren dat je de zoon bent van meneer en mevrouw Wrongel die fantastisch kunnen ruiken. Die samen de eigenaren zijn van de beroemde parfumfabriek Hemelse neuzen. En dan merken dat je helemaal niks ruikt. Niks, nada, noppes. Siem had bij de pakken neer kunnen gaan zitten, maar hij zag er het goede van in. Hij hoefde geen eigenaar te worden van de parfumfabriek!
Dan maakt hij kennis met de buren die hij opa en oma mag noemen en die een struisvogelfarm (Landgoed Pierewaai) hebben. Hun zoon Jannes is uitvinder en wordt zijn vriend. Siem vindt de struisvogels geweldig en de struisvogels zijn dol op hem. Siem mag elke dag komen om de eieren van de struisvogels te rapen en wanneer Siem jarig is, wacht hem een grote verrassing. Hij mag van opa en oma een struisvogeltje uitkiezen die hij Struis noemt. Omdat het vakantie is, speelt hij elke dag met Struis en helpt hij Jannes die hem leert “wild-denken”.  Wanneer er opeens een anonieme klacht komt over de stank van de grote berg struisvogelpoep op het landgoed vinden zelfs de ouders van Siem dat heel vreemd. Wie heeft er een klacht ingediend? Hoewel Jannes en Siem van alles bedenken om de stank kwijt te raken gaat er toch van alles mis. Op het laatst gaat het zelfs heel erg mis. Als dat maar goed afloopt!

Wat is Siem Subliem een onbetaalbaar grappig boek! En een spannend boek. En een leerzaam boek zonder belerend te zijn. Hoe leg je bijvoorbeeld een kind uit dat liegen en iets expres niet vertellen eigenlijk even erg is? Laat dat maar aan Tosca Menten over. Daarnaast staan er heel veel (woord)grappen in het boek, wat weer leuk is voor voorlezende ouders. De eerste zes hoofdstukken die allemaal hoofdstuk 0 heten, zijn om achtergrond informatie te geven en dat zijn er best veel, maar toch zijn ze nodig om van alles uit te leggen.Wat knap is aan Siem Subliem is dat je als lezer mee gaat doen met “wild-denken” (Wat een geweldige vondst!) en dat je mee leeft met de “goedzakken”, maar ook met de “slechteriken”.
De illustraties van Katrien Holland zijn allemaal in het blauw, lijken heel simpel, maar zijn superknap gevonden.
Siem Subliem is een daverend leuk en spannend boek. En niet alleen voor kinderen zeer aan te bevelen!

Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000351688
Pagina’s: 188
Prijs: € 14,99

written by

1 Comment on Siem Subliem en het ei van Jannes – Tosca Menten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.