swingingchristmas

Robin, een jongen met een vage angst voor boeken, ontmoet de oude Bernard, die leeft van zijn herinneringen. De man laat de jongen jazz ontdekken en leert hem wat leesplezier is. En dankzij Robin komt Bernard op zijn beurt tot een belangrijk inzicht.

Een nostalgisch en ontroerend verhaal over vriendschap, liefdesverdriet en leesplezier. Betoverend voor ogen en oren, met schitterende illustraties van Benjamin Lacombe. In het boek zit een cd met 5 sublieme Amerikaanse jazzklassiekers als ‘Sing Sing Sing’ en ‘Have Yourself a Merry Little Christmas’, maar ook ‘What’s This’, bekend van Tim Burtons animatiefilm The Nightmare before Christmas, vertolkt door Olivia Ruiz en The Red Star Orchestra, een bigband met 25 muzikanten.Benjamin Lacombe doet het hem weer! Na ‘De tuin van de feeën’ en ‘Ondine’ is ‘Swinging Christmas’ weer een betoverend boek in meer dan één opzicht. Tip: zet de CD op terwijl je leest. De fijne, schitterende stem van Olivia Ruiz en de prachtige big band orkestmuziek begeleiden de tekst en intensiveren het nog een tikje meer, waardoor je helemaal in de sfeer van het boek terechtkomt en de omgeving compleet vergeet. De muzieknummers komen ook in het verhaal terug en het lijkt zelfs alsof het zo geschreven is dat ieder nummer perfect past bij het stuk dat je aan het lezen bent. Op het einde van het boek vind je als bonus ook nog eens de songteksten.
En natuurlijk zijn de illustraties van Lacombe opnieuw adembenemend. Zelden zie je zoveel diepgang, emotie en warmte in tekeningen terug. Hij weet het verhaal tot leven te brengen, maar niet zoals de doorsnee tekenaar. Ze voeren je mee naar een andere wereld en versterken de bijgaande emoties die je voelt.
Het verhaal is op zich wel een mooi liefdesverhaal, maar eigenlijk niet zo bijzonder. Dat hoeft niet, was hoogstwaarschijnlijk ook niet de bedoeling. Het is duidelijk dat de illustraties en de muziek een combinatie vormen die menig lezers zal beroeren.

Zoek niet langer naar hét ideaal kerstgeschenk en schaf dit sublieme boek aan. Meer passend en origineler voor de feestdagen zul je niet vinden.

ISBN: 9789044820843
Uitgeverij: Clavis
Illustraties: Benjamin Lacombe
Verhaal: Olivia Ruiz
CD: Olivia Ruiz & The Red Star Orchestra
Prijs: € 34,95

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.