Verliefd_op_mijn_therapeut

Waarom werd Tony Soprano verliefd op Dr Melfi?
Verliefd worden op je therapeut of hulpverlener is een veelvoorkomend fenomeen en is ontdekt door Sigmund Freud, de grondlegger van de psycho-analyse.

Het begrip overdracht is in de psychologie het verschijnsel dat mensen gevoelens, wensen en ervaringen uit het verleden projecteren op een ander persoon, vaak hun therapeut. De overdracht van de therapeut wordt tegenoverdracht genoemd.

In haar boek ‘Verliefd op je therapeut’ vertelt auteur Esther van Marle over haar ervaringen, toen ze na een burn-out bij een therapeut terecht kwam. Zij wordt tot over haar oren verliefd op deze man en raakt vervolgens geestelijk geheel afhankelijk van hem. Hoe kon haar dit gebeuren en hoe kwam ze er overheen?

Esther schreef dit boek voor alle mensen die het psychisch even niet zien zitten en die in een soortgelijke situatie zijn beland. Verliefd worden op je hulpverlener komt vaker voor dan je denkt. Het taboe om hierover te praten moet doorbroken worden om te voorkomen dat mensen in een negatieve spiraal terechtkomen.

Verliefd op mijn therapeut is geen lovestory, geen roman maar een keihard verhaal over misbruik in de geestelijke gezondheidszorg. Ingeleid door een korte uitleg over de term overdracht, zodat je begrijpt waar het over gaat , word je in de situatie rondom Esther de patient en Tom de haptonoom gegooid….
Ik vind het geen verliefdheid maar een verslaving, ze is helemaal in de ban van haar therapeut. Omdat hij het ook niet slim aanpakt door haar bv door te verwijzen naar een collega maar haar zelfs een sexvoorstel doet waardoor haar huwelijk gevaar loopt, loopt het totaal uit de hand. Mijn handen jeukten om in te grijpen. Je moet echt door blijven lezen want je hoopt dat het goed afloopt. De man van Esther zit ook niet lekker in zijn vel dus ze moet het alleen oplossen.
Er is bij mij flink ge twijfeld of het gaat lukken…
Ik vind het knap van Esther van Marle dat ze van haar dagboek een boek heeft gemaakt en zich hier heel open en kwetsbaar heeft opgesteld. Ze spaart niemand, ook zichzelf niet en wil echt bereiken dat dit onderwerp bespreekbaar wordt. Vol verbazing las ik dat ze ondanks alles, ondanks het stoppen met de therapie, blijft mailen en bellen. Ze komt erachter door zelf te googelen dat ze een afhankelijkheidssyndroom heeft als gevolg van haar moeilijke jeugd maar in plaats van de zielige patient uit te hangen pakt ze zichzelf steeds weer bij elkaar en gaat de strijd aan met hulp van een nieuwe hulpverlener die gelukkig heel nuchter en zeer professioneel is.
Ik werk zelf in de zorg en ken het probleem van de macht van de zorgverlener, ik vond het een verhelderend verhaal. Esther van Marle laat zien dat ze mooi kan schrijven, ze draait er niet omheen en houdt je bij het verhaal. Ik heb dit boek met dank aan de regenbuien van vandaag echt in een adem uitgelezen.

ISBN: 978-906523-1079
Prijs: euro 19,95

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.