Elfia_2014

Voor Bangersisters mocht ik dit jaar de Elfia fair bezoeken. Mijn man en zoon gingen mee want we waren heel benieuwd wat Elfia in zou houden. Ik had er wel eens van gehoord maar was er nog nooit geweest. Je kunt dus zeggen dat ik er ‘blanco’ naar binnen ben gegaan.

Bij binnenkomst verdwijn ik in een fantasiewereld die zijn weerga niet kent. Het is echt een feest van bekijken en bekeken worden. Ik heb me zelden zo ‘underdressed’ gevoeld als daar. Toch had ik niet het gevoel dat ik daardoor minder was, iedereen wordt hier geaccepteerd zoals hij is en hoe hij of zij eruitziet maakt niet uit.
In de tuinen van kasteel Haarzuilens staan groepjes mensen, herkenbaar uit de verschillende films die ik met een kussen op schoot op de bank heb bekeken, vrouwen in mooie uitdagende jurken van satijn met naast hun een man in kostuum. Er zijn een heleboel mensen vroeg opgestaan om zich zo mooi mogelijk te maken voor deze dag.

Ik ben nou eenmaal een lezer en recensent en heb veel tijd doorgebracht in de boekenkramen. Wat komen er mooie boeken uit, ik wilde ze allemaal wel aanraken, doorkijken en eigenlijk het liefst op het gras met mijn rug tegen een boom stuk voor stuk verslinden.
Ik heb verschillende mensen gesproken die ik tot nu toe alleen maar kende via mail of social media. Het verbaast me dan hoe je ineens een diep gesprek kunt hebben over het schrijven en lezen van fantasy boeken en wat voor bijzonder mooie genre het is. Verschillende boeken zullen over een poosje te zien zijn op onze site. De recensenten van Bangersisters zijn al druk aan het lezen en recenseren. Uitgeverijen van fantasyboeken zijn goed vertegenwoordigd en worden druk bezocht.

Ik kijk om en hoor een geluid dat ik niet thuis kan brengen. Daarna ga ik op het gras zitten en ik zit vol bewondering te kijken naar een aantal mannen en een vrouw die aan het vuurspuwen zijn. Ziet er spectaculair uit.
Een stukje verderop staat een piratenboot. Het kan hier allemaal!
Ik loop verder, de poort door en kom langs een groep mensen in middeleeuwse klederdracht. Alles tot in detail uitgewerkt. Ik loop verder want het is groter dan ik gedacht had. Wat een happening!

Een stukje verderop zit een heel gezin bij elkaar. Tot aan de peuter in de kinderwagen op en top verkleed. Het hele gezin doet mee, zo bijzonder dat ze dit samen kunnen delen.
Naast mij lopen 2 mensen waarvan de een verkleed is en de partner niet. Mooi, denk ik. Dat is echt elkaar respecteren en daar kan menigeen nog van leren.

Op een veld hoor ik muziek en mensen gaan spontaan dansen. Het is live Keltische muziek. Compleet met authentieke instrumenten. Wat een sfeer heerst hier. Ik voel wat opzij en wordt ingehaald door 2 Geisha’s, de een met slippers, de andere met nikes. Ze bellen met hun mobieltje en ik sta met beide benen op de grond. Zoveel mensen bij elkaar en iedereen heeft plezier. Ik heb geen negatief geluid gehoord. Geen ruzie en geen vervelende dingen gezien.

Ik zie scholieren van Hogwarts voorbijlopen en ik loop ze achterna om daarna op een echt zwerkbalveld te komen waar Zwadderich zich aan het klaarmaken is voor een heuse wedstrijd.

Eigen eten meenemen mag niet en dat zou ook zonde zijn want er is zoveel heerlijks te krijgen, van muffins tot lekkere versgebakken broodjes op een stokje.

Overal willen mensen op de foto en niemand vind het erg om op de foto te gaan. Er wordt uitgebreid geposeerd en mensen genieten van het resultaat.

Aan het eind van de middag ben ik moe van alle indrukken en de warmte van de zon. We gaan naar huis. Langs velden vol auto’s waar verklede mensen in- en uitstappen of waar mensen nog even bij elkaar zitten in het gras. De organisatie op de parkeerplaats wil ik ook echt even noemen want alles loopt gesmeerd voor zover ik heb kunnen zien. Waarom kan het hier wel en elders niet?

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.