Denise_werd_gepest21

Denise werd gepest in groep zeven en acht van de basisschool. Zij heeft een schoonheidsvlek op haar wang en dat was hét mikpunt voor haar klasgenoten om haar te pesten. Daarnaast had ze ook flaporen. Omdat het vandaag de dag tegen het pesten is, stelde Banger Sisters haar een aantal vragen.


Je bent vanaf groep 7 gepest. Op welke manier werd dit gedaan?
Het begon al als ik ‘s ochtends op school aankwam. Dan zeiden ze: ‘Ja hoor, daar komt Flappy ook weer aan, dat die zich nog durft te vertonen op school’. En dan ging het van de ochtend tot na schooltijd door. Ze zeiden dingen als Flappy, poepvlek, chocolaatje, pakten mijn schooltas af en gooiden die leeg zodat ik alles weer kon inpakken. Ik heb toen ook nooit melding gedaan, daarom was ik toen het zwakke schaap. Ze gingen maar door en door. Het is zelfs nog een keer gebeurd, dat een jongen die ik toen erg leuk vond mij om verkering vroeg. En ja, ik was helemaal gek van hem dus ik zei ‘ja’. Maar nog geen dag later tijdens gym – ik kan me nog goed herinneren dat het met “Apenkooi” was – had iedereen zich verstopt behalve diegene waar ik “verkering” mee had. Hij schreeuwde waar iedereen bij was: ‘Denise, het is uit, ik heb je nooit leuk gevonden en we hebben nooit wat gehad, want mijn vingers waren gekruist’.

Het pesten ging op de middelbare school ook door. Hoe ging dit?
Ook daar scholden ze mij uit, lieten me struikelen, wachtten mij elke dag na schooltijd op om me dan te volgen naar huis of onderweg weer mijn spullen overal neer te gooien en lachten mij telkens uit of gingen roddelen. Ze zochten ruzie met mij omdat ze dat leuk vonden.

Je bent op deze middelbare school ‘compleet geflipt’. Wat bedoel je hiermee?
Ik werd helemaal gek van het gepest en heb toen de hele school overhoop gehaald, ben overal mee gaan gooien. Ik heb de school toen eigenlijk best wel verbouwd. Ze vonden mij vanaf toen een “onhandelbaar kind”. Ze zochten toen ook niet naar de oorzaak, maar zeiden direct: ‘Je wordt van school geschorst. Wij kunnen je hier nu momenteel niet meer de opleiding geven die je nodig hebt, we weten niet hoe we nou met je om moeten gaan’. Dus ik werd gepest en in plaats van dat er wat aan de pesters werd gedaan, schorsten ze mij maar ondanks dat de leraren en directeur wisten dat er veel pesterijen op school waren. Ook naar mij toe.

Je ging naar een andere school waar je hard je best hebt gedaan om je diploma te halen. Ook hier werd je gepest. Was dit op een andere manier of ook zoals hierboven staat?
Ja, wel zo ongeveer, maar eigenlijk was het ook anders. Ze wisten daar waarom ik geschorst was en waarom ik nu op die school zat. Daardoor ging het gepest ook door. Ik heb me er eigenlijk op die school niet zo veel van aangetrokken en ik stapte daar ook naar de leraar omdat hier wel mijn diploma wilde halen. Ik heb op die school wel eens een klap met de vuist op mijn gezicht gehad van een meisje omdat ik flaporen had en een rare vlek op mijn wang had volgens haar. Daar heb ik toen ook direct melding van gemaakt. Ze is twee dagen geschorst en toen werd het gepest weer erger. Toen kreeg ik ook nog de naam mietje omdat ik met een koude doek op mijn gezicht liep om een dik gezicht te voorkomen.

Je vertelt dat jij je diploma wel gehaald hebt en zij niet. Hoe voelde dit voor jou?
Geweldig! Zij waren blijkbaar te druk met pesten. Toen ik te horen kreeg dat ik mijn diploma had gehaald kon mijn dag niet meer stuk. Iedereen die mij toen had gepest stond ook met de mond open van verbazing. Hoe ik tijdens het gepest van hen toch een diploma kon halen. En ik heb tijdens de diploma-uitreiking per ongeluk heel hard geroepen: “Jeah, Ik heb een diploma en jullie lekker niet”. Had ik beter niet kunnen doen, want na de diploma-uitreiking moesten we nog naar school en vervloekte iedereen mij.

Als je nu iemand tegenkomt van vroeger, hoe voel je je dan? Voel je je dan nog steeds bedreigd, of heb je het naast je neer kunnen leggen?
Als ik nu nog iemand tegen kom voel ik me niet bedreigd, maar ik voel me dan niet op mijn gemak en wil zo snel mogelijk weg of diegene ontwijken. Ik wil het niet meer zoals vroeger en ik heb nu een kind, die wil ik niet bij pesters in de buurt hebben. Kan best zijn dat die mensen totaal veranderd zijn, maar de vraag is op welke manier. Goedaardig of kwaadaardig. En nu ik een zoontje heb, ben ik een stuk beschermender naar hem toe. Daarom ontwijk ik zulke personen liever.

Je hebt nu een gezinnetje. Merken zij er iets van dat jij vroeger gepest bent?
Mijn vriend weet het wel. Ik heb hem het hele verhaal verteld toen we een week lang een relatie hadden. Hij zei tegen mij: ‘Het was me helemaal niet opgevallen dat je een vlek op je gezicht had. Het maakt je alleen maar zoals je bent en jij bent mooi’. Dat gaf me toch wel erg veel zelfvertrouwen. En mijn zoontje ga ik wel leren om van zich af te bijten als hij gepest wordt. Ik ga hem ook zeker adviseren om zelf ook nooit een pester te worden. Pesten kan gewoon niet. Tegenwoordig plegen kinderen zelfmoord omdat ze gepest worden. Dat wil je toch niet, dat je eigen kind dit overkomt?

Wat zou jij tegen jou pesters willen zeggen?
Dat ze eens een keer goed na moeten denken en uit hun puberteit moeten kruipen om de realiteit te kunnen zien. Dat ze eens volwassen moeten worden. En eigenlijk nog veel meer. Maar misschien is het beter om dat voor mij te houden.

Wat zou je tegen kinderen of volwassenen willen zeggen die op dit moment nog steeds gepest worden?
Eigenlijk heb ik daar maar één hele zin voor: Laat niet over je heen lopen, bijt van je af, word geen pester en blijf jezelf. Je bent wie je bent en je moet je niet gaan veranderen voor een ander!

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.