American Sniper met hoofdrollen van Bradley Cooper en Sienna Miller
Sinds de bioscooprelease op 15 januari heeft American Sniper al meer dan 483 miljoen euro opgebracht en scherpe kritiek ontvangen vanwege de voorstelling van het conflict in Irak. Met een sterrencast waaronder Bradley Cooper en Sienna Miller presenteert regisseur Clint Eastwood een film waarmee men zich kan laten vermaken door de spanning en heroïek van een oorlogsfilm van de bovenste plank, terwijl hij tevens een anti-oorlogsfilm voorschotelt over de schade voor het thuisfront en de wanhoop en stress in de woningen van afwezige soldaten.

De dodelijkste scherpschutter in de Amerikaanse militaire geschiedenis
Doorgaans gaan oorlogsfilms over het grotere plaatje. Met grote shots van veldslagen wordt de aandacht gevestigd op de grote aantallen soldaten die zijn ingezet. De kijker krijgt dan het gevoel dat de geschiedenis door middel van het gepresenteerde conflict vorm krijgt. Maar dit is niet het geval bij American Sniper, die zo eenzijdig is dat het onbehaaglijk wordt. Chris Kyle brengt zijn dag liggend door, turend door de telescoop op zijn geweer, en schiet zijn vijanden een voor een neer. Deze vijanden bestaan uit Irakese mannen, vrouwen en zelfs kinderen, terwijl Kyle woedend is over de aanvallen van 9/11 en zich geroepen voelt zijn land te beschermen. Als de succesvolste scherpschutter in de geschiedenis van het Amerikaanse leger is zijn perspectief er niet een van brede shots maar van eindeloze close-ups, wat bijdraagt aan een claustrofobische atmosfeer. Toch geeft Eastwood ons niet uitsluitend het verhaal van Kyle, die na vier dienstbeurten in Irak eervol ontslag kreeg en op wiens memoires de film gebaseerd is. Het verhaal van de mensen om Kyle heen krijgt ook ruimte, vooral het effect dat Kyles werk heeft op zijn echtgenote, gespeeld door Sienna Miller.

Een kapot gezin
Sienna Miller speelt Kyles zwangere vrouw Taya. Alleen thuis met stress om het welzijn van haar man, staat er voor haar meer op het spel dan in een potje kaarten op een site als www.onlinecasinosnederland.nl. Haar man riskeert het voortbestaan van hun gezin om zijn land te beschermen, en Taya voelt zich aan de kant gezet. De film ontving daarnaast kritiek vanwege het overduidelijke gebruik van een plastic baby voor de scenes waarin Taya borstvoeding geeft. Het is verbazingwekkend dat Eastwood met een budget van ruim 83 miljoen euro geen levend kindje kon vinden voor deze shots. Inmiddels heeft screenwriter Jason Dean Hall laten weten dat de productiecrew moeite had met het vinden van een geschikte baby, gezien de eerste baby die ze inhuurden koorts had en de volgende niet kwam opdagen. Daardoor waren de acteurs genoodzaakt genoegen te nemen met een pop.

Onbehaaglijke kijkervaring
De eenzijdige focus maakt het voor kijkers oncomfortabel. Vooral omdat het conflict in Irak nog zo recent is en de actualiteiten rond IS angstwekkend zijn, kunnen we de beelden op het scherm moeilijk loskoppelen van wat we op het nieuws zien. Toch is Eastwoods voorstelling van het drama opvallend smal. Terwijl sommigen zeiden dat de film oorlog verheerlijkt, en Seth Rogen zelfs beweerde dat American Sniper hem aan Nazi-propaganda deed denken, staat het buiten kijf dat de film een controversiële kijkervaring biedt.

written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.