Tegenwoordig is het merendeel van de mensheid alleen maar bezig met zichzelf. Mensen geven geen geld meer aan goede doelen, omdat ze liever een LCD-televisie of de nieuwste smartphone kopen. Daarnaast kopen de meeste mensen nog steeds het goedkoopste vlees dat ze kunnen vinden, terwijl ze compleet vergeten dat daar dieren voor geleden hebben (en niet zo’n klein beetje ook). In deze arme tijden is de portemonnee belangrijker dan het welzijn van andere mensen en dieren waarmee we deze aarde moeten delen.

We laten een uitgeputte moeder – met een erg druk kind – vooral niet voorgaan in de rij bij de supermarkt, we sturen geen dozen met kleren naar Afrika, maar blijven geld uitgeven en worden steeds materialistischer. Zit er in onze vriendengroep iemand die zijn/haar kind mishandelt, dan bellen we niet de kinderbescherming, want dan zouden we die vriendschap verbreken. In plaats daarvan steken we bij alle problemen om ons heen onze kop in het zand, behalve als het om onszelf gaat, want dan is het ineens wel belangrijk.
En dan zijn er natuurlijk altijd nog mensen die nog meer lak hebben aan anderen en een stapje verder gaan. Dit zijn meestal mensen die haaienvinnensoep en kikkerbillen eten, regenwouden kappen, dieren of mensen mishandelen, kleding van bont dragen, zeehonden doodknuppelen, Moskees in brand steken, de lijst is oneindig lang.
Ik hoor niet bij dit soort mensen en ik voel me ook niet op mijn gemak in hun bijzijn. Ik beweer absoluut niet dat ik de enige ben, want ik ken genoeg geweldige mensen die er net zo over denken als mij.

Boeddha zei ooit: “We delen de lucht met de bossen en het water met de zeeën. Als een lichaam zijn zij en wij één.
Volgens de boeddhisten zijn alle levende wezens (dus ook de planten en de bomen) op aarde met elkaar verbonden. Blank of zwart, geel of bruin. Van kamerplant tot het regenwoud, van krokodillen tot kikkers, etc. Vandaar dat veel boeddhisten ook geen vlees eten. Als je namelijk volgens hun geloof een dier of een mens pijn doet, dan doe je op den duur jezelf ook pijn. Misschien merk je het niet meteen, maar je karma zal vanzelf een keer om de hoek komen kijken. Ik zeg niet dat iedereen meteen stante pede vegetariër moet worden en al zijn bezittingen moet weggeven, maar we kunnen beginnen met kleine veranderingen. Mensen maken vaak de vergissing dat één dag in de week vegetarisch eten geen verschil maakt, maar dit is totaal onzin. Er is zoveel stroom en water voor nodig dat elk plakje vleeswaren minder op je brood op jaarbasis al veel verschil maakt, los van het dierenleed wat je hiermee bespaard. Je hoeft enkel je vlees te vervangen door iets anders (voeg aan je lasagne fijngesneden kastanjechampignons toe in plaats van gehakt, maak een vegetarische pastasalade of een lekker soepje met stokbrood en kruidenboter). Het hoeft niet per definitie duurder te zijn.

Als we mensen en dieren behandelen zoals we zelf behandeld willen worden, zal dit uiteindelijk beloond worden. Zo niet in dit leven, dan wel in het volgende.
Laat eens iemand voorgaan bij de supermarkt, geef een zwerver eens een keer een broodje of wat kleingeld, help een bejaarde bij het oversteken van de straat. Durf eens je vooroordelen buiten de deur te zetten.
Mahatma Gandhi zei: “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.”
Als we allemaal eens zouden beseffen dat ieder wezen op aarde gelijk is, zou dat een enorme golf van positieve energie teweeg brengen. Laten we de armen ineenslaan en elkaar met net zoveel respect behandelen als we zelf behandeld willen worden, dan kunnen we tezamen een aardschok van positieve veranderingen veroorzaken.

Oefening:
Geef eens wat energie en liefde aan de aarde terug, in plaats van alleen maar van Moeder aarde te nemen. Dit is een heerlijke manier om dit (als het niet te koud is) te doen:
Ga lekker op het gras/zand zitten en doe je schoenen uit. Plaats je voetzolen en je handpalmen liefdevol op de aarde. Als je op het strand zit, dan werkt het nog beter als je je voeten in het zand graaft. Sluit je ogen en visualiseer dat je Moeder aarde bedankt. Voel je één met de aarde en ervaar haar rust en kracht. Zodra je eenmaal tot rust bent gekomen, kun je liefde en positief geladen energie via je handpalmen en voetzolen teruggeven aan de aarde. Net zolang totdat je gevoel zegt dat het voor nu genoeg is. Ga hierna in lotushouding zitten, recht je rug, sluit je ogen en laat de zon en de aarde je weer helemaal opladen. Persoonlijk leef ik van dit soort momenten helemaal op!

Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.