waste-paper-1024485_1280

Je zou het niet verwachten, maar elk huishouden in Nederland krijgt wekelijks gemiddeld 33 (ongewenste) folders in de brievenbus. Omgerekend is dat per jaar maar liefst 34 kilo aan gedrukte folders. Daarnaast belandt het vaak ongelezen in de prullenbak. Elke ongewenste folder is verspilling van energie en benzine en daarnaast zorgt het voor oneindige bergen onnodig afval. Laten we even onze blik naar binnen richt en eerlijk tegen onszelf zijn; we hebben al die papieren folders toch niet langer nodig in deze huidige moderne economie!

Hoe kun je het milieu helpen?
Door een NEE/NEE of een NEE/JA sticker op je brievenbus te plakken. Deze zijn gratis bij het gemeentehuis op te halen of op het internet voor een klein prijsje te bestellen. Het kost slechts een paar minuten van je tijd.
Het verschil tussen de varianten:
NEE/NEE-sticker: je treft niet langer reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen aan in je brievenbus.
NEE/JA-sticker: je krijgt niet langer reclamedrukwerk in je brievenbus, maar nog wel huis-aan-huisbladen

Wanneer een NEE/NEE sticker aanschaffen?
– Ten eerste is dit een goed idee als je veel reclame krijgt van winkels die je nooit bezoekt, omdat ze te ver weg zijn of omdat je geen interesse hebt in die winkel. (Daarnaast is online kopen altijd voordeliger. Koop je online iets tweedehands, dan is het nog voordeliger. Je hebt geen overbodige reclamefolders nodig om slim te shoppen.)
– In het geval je ze toch direct in de papierbak gooit. Waarom zou je ze dan willen ontvangen?
– Iedere eigenaar van een smartphone kan tegenwoordig de folders online bekijken, lekker handig en compact!

Nou vraag je je waarschijnlijk af: Helpt het nou echt als ik zo’n sticker op mijn brievenbus plak, terwijl de rest dit niet doet? Het antwoord is simpel: Jazeker.
De producenten van de folders houden namelijk scherp in de gaten hoeveel adressen een NEE/NEE of NEE/JA-sticker hebben opgeplakt. Dus hierdoor worden er minder reclamefolders gedrukt en heb je bijgedragen om de milieubelasting te verminderen. Zo simpel is het.

Vergeet in ieder geval nooit de plastic folie van de reclamefolders af te halen, voordat je deze in de papierbak gooit. Dit dunne plastic kan het recycleproces van papier namelijk ernstig verstoren.

TIP: Verzendkosten betaal je altijd, dus in de meeste gevallen ook bij het aanschaffen van een NEE/NEE sticker. Vindt jij die huis-aan-huis verkopers ook zo irritant? (Zij moeten natuurlijk ook hun geld verdienen, maar ik verkoop ze toch liever een ‘nee’.) Met een sticker weten ze gelijk dat ze de moeite en tijd er niet in hoeven te steken. Voor dit soort gevallen hebben wij naast de NEE/NEE sticker ook een ‘NEE Geen colportage, verkopers of geloofsovertuigers, JA Wél lekker rustig zo’ naast de deurbel gehangen. Deze magische sticker heeft ons wat betreft irritante verkopers nog nooit in de steek gelaten. Ze lijken er wel allergisch voor. Gelukkig bellen de collectanten wel aan, want die willen we juist graag helpen.

Er zijn online diverse varianten van deurstickers verkrijgbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het op je deur of brievenbus plakken. Dus als je op zoek bent naar een originele deursticker zul je ook zeker wat kunnen vinden dat bij je past.

Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.