color-rat-399706_640

Na aanleiding van mijn vorige artikelen kreeg ik de vraag; welke cosmetica en doucheproducten zijn dierproefvrij?
Dit is een onderwerp waar ik al jaren – zonder enig succes helaas – mee bezig ben. Je kunt eenvoudig controleren of er microbeads in je shampoo, tandpasta of gezichtsscrub zitten, maar er staat nergens in alle eerlijkheid vermeld; ‘Dit product is in de ogen van apen gesmeerd.’, ‘Deze deodorant hebben we op honderden konijnen gespoten en het resultaat is dat het brand in je ogen. Spoel dit dus direct uit.’ of ‘Voor het testen van deze toiletreiniger hadden we alleen haantjes nodig, dus hebben we de honderd kippen die we erbij kregen maar gelijk uit hun lijden verlost, gezien deze onnodig waren.’

Het klinkt afgrijselijk. En het is helaas de werkelijkheid. We testen nog steeds op dieren! In Nederland verboden? Dan testen we bepaalde onderdelen van onze crème toch gewoon in Japan, waar dierenmishandeling de normaalste zaak van de wereld is.
Ik heb meerdere bekende Nederlandse merken de afgelopen jaren gemaild met de vraag waarom ze op dieren testen. Hun antwoorden waren berekend. Ze beweerden nooit op dieren te hebben getest, maar een stuk verder in hun mail vermelden ze wel dat het wettelijk verplicht was om bepaalde ingrediënten van hun producten op dieren te testen, omdat het gevaar zou kunnen brengen voor de mensen. Sommige fabrikanten beweerden zelfs dat het onmogelijk was om een product te ontwerpen dat niet op dieren getest hoefde te worden. Dit is belachelijk, want er zou na al die jaren testen toch een behoorlijk uitgebreide database moeten bestaan, waardoor je op een gegeven moment uitgetest zal raken.
En wat is er mis met direct testen op proefpersonen? In Amerika vind je genoeg advertenties in de krant of online voor het uittesten van cosmetica tot medicijnen.

Welke producten zijn te vertrouwen? Producten waarop het symbool van het wereldwijd bekende merk The Leaping Bunny bevatten.

crueltyfreelogo

De 31-jarige Sophie Carleen stopt voor zichzelf en haar website NAOKI.nl veel tijd in het onderhouden van een lijst van dierproefvrije producten. Wil je zien of jouw producten OK zijn? Klik dan op Naoki’s lijst van dierproefvrije cosmetica

Dit was mentaal – ook al wist ik waar ik aan begon – de zwaarste blog tot nu toe. Tijdens het surfen kwam ik veel te snel veel te veel gruwelijke beelden tegen. Ik heb gejankt als een klein kind, telkens weer. Mijn hart brak opnieuw en opnieuw toen ik weer geconfronteerd werd met de dierenmishandeling waarvoor wij allemaal verantwoordelijk zijn.

Ik doe hier niet aan mee! En ik hoop dat ook jij gaat nadenken over de herkomst en achtergrond van producten. Ik kan in ieder geval meer van een douche genieten als ik weet dat er geen dieren voor hebben geleden!

Wil je meer doen? Teken dan deze petitie.

 

Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.