9789048840168

Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest – van New York tot de Stille Zuidzee – en heeft alles meegemaakt – van het elizabethaanse Engeland tot het jazztijdperk in Parijs.

Na talloze malen van identiteit te zijn veranderd heeft Tom nu de perfecte vermomming: een 41-jarige geschiedenisleraar op een middelbare school in Londen. Hier kan hij de kinderen alles leren over oorlogen en heksenjachten, hij was er tenslotte zelf bij. Maar eigenlijk wil hij nu vooral een gewoon leven, net als ieder ander, het enige probleem is: hij mag niet verliefd worden.

Het eeuwige leven is een bitterzoet verhaal over identiteit, over de onvermijdelijkheid van veranderingen en over de tijd die het kost om te leren hoe te leven.

Tom is oud, heel oud, meer dan vierhonderd jaar oud. Hij heeft al vele levens geleefd en elke 8 jaar een andere identiteit aan moeten nemen om niet op te vallen. Tom heeft alles al gedaan, gezien en beleefd. Het enige wat hij niet mag doen is verliefd worden, en dat is nou precies wat er gebeurd als hij voor zijn nieuwste identiteit docent wordt. Hij heeft zich al heel lang niet meer zo gevoeld als nu bij Camille, de laatste keer was bij zijn eerste vrouw, waar hij een dochter – die dezelfde aandoening als hij heeft – mee kreeg. Heel zijn leven is hij al op zoek naar zijn dochter; een belofte die hij zijn vrouw voor haar overlijden heeft gemaakt.

Toch leidt zijn nieuwe identiteit hem af van zijn zoektocht, terwijl hij tegelijkertijd heen en weer word geslingerd door het heden en het verleden.
Hij weet dat hij zijn collega Camille niets kan toevertrouwen, omdat ze dan zal ‘verdwijnen’ door de albatros vereniging. Maar wanneer de nieuwe vrouw in zijn leven hem confronteert met het feit dat ze weet dat hij oud is, legt hij zijn ziel voor haar op tafel.
Dat had hij beter niet kunnen doen.
Hendrich, het hoofd van de albatros vereniging, zit hem op zijn hielen en weet precies op de juiste knopjes te drukken om te krijgen wat hij wil. Tom moet mensen met dezelfde aandoening binnenhalen voor de vereniging, en alleen zolang hij dit blijft doen wil Hendrich hem helpen bij zijn zoektocht naar zijn dochter. Wanneer hij echter ontdekt dat Tom Camille in vertrouwen heeft genomen, veranderd alles.

Het idee achter Het eeuwige leven is intrigerend; wat als je duizend jaar zou kunnen worden en alles wat je maar wilt kan doen en dus ook kan zijn wie je maar wilt? Veel mensen zouden hier een moord voor doen, al laat Het eeuwige leven niet alleen de mooie kanten ervan zien, maar ook de schaduwkant. Haig weet aan de hand van flashbacks Tom’s hele leven prachtig te beschrijven, waardoor de lezer bijna gaat geloven dat dergelijke mensen op de aarde rond zouden kunnen lopen. Tom ondergaat in zijn honderden jaren op aarde pijn, verdriet, liefde, spijt, verlangen, vreugde, angst, en alle andere emoties die een mens mee kan maken. Hij ziet hoe het verleden zich telkens blijft herhalen in een eindeloze cirkel. Wat heeft het leven nog voor nut als je alles al hebt gedaan en gezien en alle ‘eerste keren’ al zijn beleefd; liefde! De liefde voor zijn eerste liefde Rose, liefde voor zijn verloren dochter en de liefde voor Camille zijn het houvast in Tom’s leven en zorgen voor de prachtige persoonlijke groei die hij aan het einde van het boek meemaakt. .

Ik heb al eerder een boek gelezen van Matt Haig, genaamd De wezens, en dit boek wist mij destijds aan het denken te zetten. De basis van De wezens is in feite hetzelfde als in Het eeuwige leven, al draait bij de eerste alles om ruimte. In Het eeuwige leven staat de tijd en de kostbaarheid van het leven centraal.
Het eeuwige leven is een boek dat duidelijk de wijsheid van Haig (die bij het schrijven van zijn boeken overkomt als een wijze, oude ziel) en een aantal belangrijke levenslessen weergeeft, waarmee hij het grote publiek zeker zal aanspreken.

Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 978 90 488 4016 8
Pagina’s: 349
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5afaae296f954_selected-products” products=”9200000090200443″ name=”Het eeuwige leven – Matt Haig” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.