image

De halfbroertjes Clarence en Elliot wonen in een weeshuis sinds hun moeder door geweld omkwam. Hun veilige leven neemt een bizarre wending wanneer ze gegijzeld worden door Earl Sheridan, een veroordeelde moordenaar en psychopaat van het ergste soort. Het trio trekt door Californië en Texas, op de vlucht voor de autoriteiten. De jongens worden geconfronteerd met een groeiende stroom van geweld waar ze beiden totaal anders mee omgaan. De keuzes die ze maken zullen hun levens voor altijd veranderen, evenals hun onderlinge relatie.
Bekraste zielen is een thriller over de gevolgen van geweld, loyaliteit en de hoop op redding.

California, 1951. Als de moeder van de 5-jarige Clay en zijn 6-jarig halfbroertje Digger voor hun ogen vermoord wordt, komen ze in een kindertehuis terecht. Door omstandigheden zijn ze slachtoffers van geweld en worden ze in een jeugdgevangenis geplaatst. Ze zijn totaal verschillend. Clay (Clarence Luckman) is rustig en berekenend, terwijl Digger (Elliot Danziger) licht ontvlambaar is en gewelddadig.
Maar ze vertrouwen elkaar volkomen en hebben een droom: Als ze uit de gevangenis komen, willen ze samen naar Eldorado in Texas. Dit is het paradijs in hun ogen, gezien in een prachtige folder. Ze zijn er wel van overtuigd dat ze onder een donker gesternte geboren zijn.
Dan, in 1964, ontsnapt de ter dood veroordeelde Earl Sharidon en gijzelt de jonge jongens. Ze slaan gedrieën op de vlucht en de gewelddadige Earl laat een spoor van verkrachtingen en moorden achter zich. Digger raakt helemaal in de ban van Earl en bewondert hem in alle opzichten.
Bij een overval gaat het mis, Earl raakt dodelijk gewond en de bange Clay vlucht samen met de 15-jarige Bailey. De FBI wordt op de zaak gezet en verdenkt Clay ten onrechte van de moorden. Er wordt een klopjacht georganiseerd met als doel: Zonder pardon Clay doden. Ondertussen gaat Digger alleen op pad en laat net als zijn grote voorbeeld Earl een verwoestend spoor van dood en verderf achter.

‘Bekraste zielen’ van de Britse auteur Roger Jon Ellory is een boek dat ik niet snel zal vergeten. De felgekleurde cover in geel en oranje met een typische Amerikaanse afbeelding op een highway nodigt al uit om het boek te lezen.
De drie hoofdpersonages worden erg goed uitgediept. De zachtaardige Clay, de gewelddadige Digger, en ook het verknipte, psychopathische karakter van Earl is weergaloos beschreven. Ook de slachtoffers komen wat betreft hun dagelijkse leven uitgebreid aan bod in het verhaal. Nietsvermoedende doodgewone mensen kruisen het pad van deze nietsontziende moordenaars. De schrijfstijl van Ellory is ontroerend en realistisch. Het lijkt alsof je aan de zijlijn staat en alles bewust meemaakt.
Het brute en bizarre geweld speelt de hoofdrol in de verhaallijnen. De verkrachtingen en het moorden van Earl en Digger ontaarden in huiveringwekkende scenes. Het tegenovergestelde zijn de belevenissen van Clay en Bailey, een prille ontluikende liefde, maar ook de drang om te overleven.
Een ijzingwekkende psychologische thriller, die nog lang in mijn hoofd zal blijven hangen.

Ellory begon te schrijven in 1987 en werkte 22 romans af, die allemaal geweigerd werden door meerdere uitgevers, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten. Hij kreeg meermalen te horen dat het commercieel niet verantwoord was voor een Britse schrijver romans te publiceren die zich afspelen in Amerika. Ellory stopte acht jaar met schrijven, maar begon weer eind 2001, geïnspireerd door een citaat van Benjamin Disraeli: Success is entirely dependent upon constancy of purpose (“succes is geheel afhankelijk van een vaststaand doel”).

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026133589
Aantal pagina’s: 432
Prijs: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.