9200000011326327

Als het levenloze lichaam van boekrecensent Karin Post wordt aangetroffen in haar appartement in Oud-Zuid staat rechercheur Lucy Lam voor een ingewikkelde zaak. Er zijn geen aanwijzingen, geen vingerafdrukken; Karins appartement is vlekkeloos schoon. Er is bloed, maar geen moordwapen en geen wond. Al snel blijkt dat haar hele vriendenclub die avond voor een diner bijeen was, en dat al deze zeven ‘vrienden’ wel een motief hebben voor wat een kille moord blijkt te zijn.
Bitter is de eerste zaak voor Lucy Lam, de wat typische, niet erg collegiale rechercheur van de politie Amsterdam. De moord op Karin Post en de intelligente, verdachte vriendengroep dwingen Lucy om al haar zintuigen op scherp te zetten.


Voor dit boek heeft de auteur zich laten inspireren door de klassieke whodunit en voert deze naar het Amsterdam van de eenentwintigste eeuw. Bitter is de eerste in een reeks whodunits waarin Lacy Lam de hoofdrol speelt.
Het verhaal begint met een etentje van een vriendenclub. Je merkt al snel de onderhuidse spanningen en dat de verhoudingen in de groep soms behoorlijk scheef zijn. De vriendengroep blijkt allemaal op eigen wijze met Karin Post te maken te hebben.
Pieter was haar man, ze liggen in een scheiding. Kathelijn is een auteur en heeft Karin altijd aanbeden. Egbert blijkt een charmeur pur sang en iedereen vermoedt dan ook dat hij het bed heeft gedeeld met Karin en Arnoud en Judith hebben zo hun eigen redenen om verdacht te zijn.

Naast de vele motieven is het de vraag of Karin ├╝berhaupt vermoord is. De doodsoorzaak laat even op zich wachten omdat er geen wonden zijn, maar wel bloed, veel bloed. Lucy en haar team staan dan ook voor een raadsel, maar ze besluiten het toch als een moordzaak aan te pakken. Ze komen terecht in een web vol intriges, geheimen en raadsels. Wie had een hekel aan Karin? Wie kan niet leven met een duister geheim? Wie wilde met haar afrekenen? Wie kan het verleden niet laten rusten? Wie van de zeven heeft het gedaan?

Farkas verstaat de kunst van het schrijven van een goede whodunit. Tot op het laatste moment heb je geen idee wie het gedaan heeft, al heb je tussendoor wel je vermoedens. Werkelijk iedereen heeft wel een reden om verdacht over te komen.
Door de heldere schrijfstijl ben je al snel aan het mee puzzelen.
Bitter is een heerlijk no nonsense verhaal, een soort Cluedo meets de boekenwereld. Het is dan ook te hopen dat de volgende delen snel gaan verschijnen. Ik kan in ieder geval niet wachten om weer mee te raden en denken met de unieke rechercheur Lam.

Uitgever: Mistral
Prijs: 14,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.