image

1891. Tijdens de mistige nacht van Pasen slaat een schip tegen de klippen in het vissersdorpje Whitby. Aan boord geen levende ziel.
Jericho Blackwell, vooraanstaand lid van de Society for Psychic Investigation and Education, wordt teruggeroepen uit zijn met opium doordrenkte kluizenaarsbestaan om het ongeval te onderzoeken. Samen met de zenuwachtige archivaris John Dawkins ontdekt hij dat er zeker één iemand aan boord was, iemand die al tweehonderd jaar dood had moeten zijn.
Wanneer een reeks beestachtige moorden een spoor trekt van Whitby richting Londen, beginnen Blackwell en Dawkins aan een verwoede achtervolging.

Engeland, Tweede Paasdag 1891…
Voordat Jericho Blackwell zich als een kluizenaar opsloot in zijn imposante kasteel ‘Blackwell Manor’ en zich onderdompelde in de duistere en alles vergetende wereld van opium, werkte hij voor Dr. Alistair King van de Society. Een organisatie die zich onder andere bezig houdt met paranormale zaken.
De jonge archivaris van diezelfde organisatie, John Dawkins, krijgt opdracht om Blackwell uit zijn optrekje te halen en zich te vervoegen bij Dr. King in Londen.
Er is namelijk in het kustplaatsje Whitby een schip tegen de rotsen geslagen. Het vreemde aan dit voorval is dat er niemand aan boord is. Getuigen hebben wel iemand in een sloep gezien.
Blackwell en Dawkins reizen af naar dit mooie plaatsje, waar ze het al meteen aan de stok krijgen met de plaatselijke inspecteur Bucket.
Blackwell ontdekt tijdens een illegale zoektocht een belangrijk document in het wrak. Dan volgt er een reeks lugubere moorden, die met bovennatuurlijke krachten worden gepleegd, zowel in Whitby als in Londen. Zijn Blackwell en Dawkins is staat om dit mysterie op te lossen?

Normaal gesproken zou ik niet zo gauw warm lopen voor een ‘gothic novel’, maar de indrukwekkende cover en de flaptekst deden mij overstag gaan.
Gelukkig werd ik als lezer niet teleurgesteld. Integendeel zelfs. Wat een prachtig boek!
Om te beginnen, de twee hoofdpersonages…Jericho Blackwell, getraumatiseerd en tikkeltje onverschillig hoofdpersonage. Vanaf de eerste kennismaking had ik al een beeld bij dit personage in de vorm van acteur Alan Rickman, professor Severus Sneep in de Harry Potter films.
De samenwerking met zijn medespeurder, de jonge en sympathieke John Dawkins verloopt in het begin niet zo vlot, maar naarmate het verhaal vordert, groeien ze steeds dichter naar elkaar.
Prachtige karakters, je leeft echt met ze mee.
Het verhaal is goed en vlot geschreven door Valgaeren, hij heeft zich grondig verdiept in de geschiedenis. Hierdoor wordt het geheel erg geloofwaardig en op zijn tijd luguber en mysterieus.
Eén ding wil ik hier nog aan toevoegen voordat ik spoilers ga weggeven. Het dagboek…
Zo prachtig en vol emotie beschreven! Heel erg mooi gedaan.
Ik zou dit boek willen aanraden aan iedereen die van goede, spannende thrillers houdt.

Kevin Valgaeren (Turnhout, 17 december 1979) is een Belgische schrijver van mysteries en gothic novels. In 2011 debuteerde hij met De Ziener, waarmee hij in 2012 de Schaduwprijs won voor beste spannende debuut in de Nederlandse taal. In 2012 werd Bloedlijn gepubliceerd, het tweede deel in een reeks verhalen over David Mayfair. Seance, een duistere thriller gebaseerd op een beruchte fraudezaak tijdens de hoogdagen van het Engelse spiritualisme, verscheen in 2016 en belandde prompt op de shortlist van de Harland Awards Romanprijs voor beste boek in het fantastische genre.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401445825
Aantal pagina’s: 448
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5acf8a4358931_selected-products” products=”9200000079001402,9200000083825754″ name=”blackwell” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.