Restaurant Blauw is beroemd vanwege de authentieke kruiden, smaken en kleuren van de spijzen die de koks bereiden. In dit boek zijn 70 signatuurgerechten van dit restaurant verzameld die je nu thuis kunt maken, met uitleg over de herkomst en de ingrediënten. Een gevarieerde verzameling gerechten, afkomstig van de vele verschillende eilanden: van kruidige en pittige stoofgerechten tot frisse salades en zoete lekkernijen.

Reis op elke pagina mee – ga ondertussen aan de slag met mooie kruiden en specerijen – en beleef een culinaire tocht door Indonesië. Wat dacht je van Sate Maranggi van ossenhaas of een Laksa met kokos en garnalen? Vis, vlees of vegetarisch: met deze Indonesische recepten delen de koks van Blauw hun liefde voor de vele smaken die het land rijk is.

Voor Blauw bewerkte Meta van den Boomen de recepturen van de koks tot recepten voor de thuiskok. Geniet nu thuis van de authentieke Indonesische keuken in een modern jasje.

Meta van den Boomen at op sinterklaasavond 2009 een keer bij Blauw en werd getroffen door de heerlijke kruidige, malse en verfijnde gerechten. Daarbij werd er aan tafel uitgebreid uitleg gegeven bij de gerechten en passende wijn. Een paar weken later zag ze een poster voor het raam met een vacature voor bedienend personeel. Ze werd aangenomen en vond de baan zo leuk, dat ze stopte met haar studie om zich volledig aan de horeca te wijden. Ze volgde de opleiding tot vinoloog en werd bedrijfsleider bij Blauw. Zij scheef voor dit kookboek de receptuur van de gerechten, waarbij het vooral om gevoel voor de juiste verhoudingen gaat, in nauwe samenspraak met de koks van Blauw. Het eindresultaat mag er zijn! Zeventig authentieke en overheerlijke Indonesische recepten!

Dat ik een groot liefhebber ben van de Indonesische keuken is geen geheim. Ik word zo vrolijk van het bereiden van lekkere bumbu’s, het kruidenmengsel voor een heerlijk vlees of visgerecht. De geuren die vrij komen en het hele huis vullen, heerlijk.
Tijdens het doorbladeren liep het water me in de mond en kon ik niet wachten om met de recepten aan de slag te gaan.
In het begin van het boek uitleg over de gebruikte ingrediënten, kruiden, de kooktechniek en het samenstellen van rijsttafels.
Gevolgd door heerlijke hoofdstukken zoals het zelf maken van sambal, snacks, salade en acar, soep, saté, vegetarisch, vis, vlees, bijgerechten en zoet.

Allemaal redelijk eenvoudige recepten zoals gember-chilisaus, ikan pepesan, babi kecap, ayam paniki, daging rendang, bami goreng en telor kuning. Wat echt een aanrader is om te maken is de soep Laksa Blauw, een currysoep met kokosmelk en garnalen. Het lijkt een lange lijst aan ingrediënten, maar vaak komen dezelfde kruiden terug in andere recepten. Kruiden zoals laos, sereh, salam, djinten, kunjit en kokosmelk heb je vaak standaard in huis als je van Indonesisch eten houdt.
Bij elk recept wordt de bereidingstijd aangegeven en hoe pittig het is. Ook wat voor soort gerecht het is.
‘Blauw’ krijgt een ereplaats in mijn keuken, een heerlijk stevig gebonden kookboek met een prachtige cover!

Uitgeverij: Terra
ISBN: 978908987756
Aantal pagina’s: 226
Prijs: €25,99

 

[bol_product_links block_id=”bol_5be6ebf03b12c_selected-products” products=”9200000095280186″ name=”Blauw” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.