Bloedmooi__moddervet__José_Vriens

In een wereld die overspoeld wordt met modebeelden, idealen en eisen waaraan je zou moeten voldoen – willen de bladen ons doen geloven – is het moeilijk stand te houden als je op een of andere manier afwijkt van dat ideaalbeeld.
Shelby is zo’n vrouw die niet aan die idealen voldoet. Ze is te lang en te dik, niet bepaald knap te noemen, en het lijkt haar maar niet te lukken om zelfs maar een ons af te vallen. Wat ze ook probeert, het lukt haar simpelweg niet. Door een vriendin komt ze in contact met Lisa Bos, een briljant scheikundige, die een geweldige vondst heeft gedaan; een afslankmiddel wat ook echt helpt om in korte tijd vele kilo’s kwijt te raken. Op aandringen van haar vriendin en ook door toedoen van collega’s die haar telkens weer op vernederende wijze op haar voluptueuze figuur wijzen, neemt ze contact op met Lisa.
Shelby verliest niet alleen gewicht, ook haar identiteit raakt ze kwijt, evenals haar baan en vrienden. Slechts één persoon wil haar helpen. Langzaam maar zeker dringt het tot haar door dat het niet om het
uiterlijk gaat maar om wat er binnenin haar zit.

In Bloedmooi en moddervet lees je over Shelby, die niets anders zou willen dan slank en mooi zijn. Dat ze te dik is vindt ze zelf al vervelend, maar vooral haar collega Veronica laat geen moment onbenut om Shelby met haar neus op de feiten te drukken. Dan komt er een geniale oplossing wanneer de scheikundige Lisa Bos haar geheime formule LV20 aanbiedt. Lisa vertelt Shelby dat ze een proefpersoon is, maar vertelt daarbij maar de halve waarheid. Shelby is echter zo radeloos dat ze het middel met beide handen gretig aangrijpt.

Een wonder lijkt geschied want Shelby veranderd binnen een krappe twee weken in een prachtige vrouw. Niet alleen haar gewicht gaat rap omlaag, ook haar ogen worden beter, haar haren voller en zelfs haar tanden nemen een rechtere vorm aan. Ondanks de waarschuwing om de dosis niet te overschrijden neemt Shelby in haar enthousiasme – en onwetendheid – de laatste, dubbele dosis in. Het effect is onvoorstelbaar, helemaal wanneer het middel uiteindelijk uit begint te werken en Lisa Bos van de aardboden lijkt verdwenen. Shelby komt terecht in een wel heel bizar verhaal vol leugens en bedrog waar iedereen anders lijkt te zijn dan ze denk, of misschien toch niet? En waarom is de rat Fred zo belangrijk?

Eerder mocht ik al boeken van dezelfde schrijfster, José Vriens, recenseren. Dit waren familieromans met daarin verhalen die dicht bij de werkelijkheid stonden. Dat kan van Bloedmooi en moddervet niet gezegd worden, hoewel je het nooit weet natuurlijk. Het lage zelfbeeld van Shelby spreekt tot de verbeelding. Als dan ook collega’s nog een benadrukken dat je er echt niet uitziet kun je inderdaad wanhopig worden. Maar dan neemt het boek een verrassende wending en beland je in een waar thrillerverhaal wat je grijpt en moeilijk weer loslaat. Vanaf het moment dat Shelby het middeltje van Lisa Bos neemt weet je gewoon dat het ergens mis zal gaan, de vraag is alleen waar.
Wat ook meespeelt is dat Bloedmooi en moddervet begint met een proloog waarin een vrouw zelfmoord heeft gepleegd na veel ellende. Het hele boek hangt dit in je achterhoofd, in de laatste hoofdstukken zie je het bijna aankomen. Of toch niet, want ook daar neemt het verhaal weer een verrassende wending. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat Bloedmooi en moddervet een geweldig spannend boek is om te lezen.

MijnChicklit.nl, derde druk 2013
Boekenbent, Eerste druk 2004 en tweede druk 2005
ISBN: 978.90.7733977

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.