image
Na een telefoontje van de politie vliegt Lotte Pradel halsoverkop naar Zuid-Frankrijk. Haar vier jaar jongere en autistische broer Felix wordt verdacht van de moord op hun vader, hun stiefmoeder en een nog onbekende vrouw. Hoewel Lotte met haar vader – een oud-politicus – heeft gebroken en ze Felix sindsdien niet meer heeft gezien, weet ze een ding zeker: haar broer kan onmogelijk de dader zijn. Op het politiebureau ontmoet ze Felix voor de eerste keer na tien jaar. Het contact verloopt buitengewoon stroef. Maar als Felix ontsnapt, kan Lotte niet anders dan hem volgen.

Lotte Pradel heeft al jaren geen contact meer met haar vader, oud-politicus Frans Oudekerke. Lotte is cabaretier in Nederland en haar vader leeft een teruggetrokken bestaan met zijn zoon Felix en zijn nieuwe vrouw, actrice Sandy Randshaw in Zuid-Frankrijk.
Als Lotte een onheilspellend telefoontje krijgt van de Franse politie, vliegt ze meteen naar Nice. Haar autistische en verstandelijk gehandicapte broer Felix wordt verdacht van moord op haar vader, haar stiefmoeder en een andere onbekende vrouw en zit in hechtenis op het politiebureau.
Inspecteur Fillon krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken, maar gelooft niet in de schuld van Felix, evenals Lotte. Ook zij denkt dat haar broer onschuldig is. Ondanks het feit dat alles in zijn richting wijst. Als Lotte op het politiebureau aankomt en haar broer hulpeloos en verward aantreft, heeft ze medelijden met hem. Maar als hij weet te ontsnappen, kan ze niets anders doen dan achter hem aan gaan.
Er volgt een ware klopjacht op de twee, waarbij inspecteur Fillon buiten spel wordt gezet. Zou het dan toch waar zijn dat Felix de moorden heeft gepleegd of moet de dader in een heel andere richting worden gezocht…

De cover van deze prachtige thriller is angstaanjagend en belooft een spannend verhaal. Door de mist in een bos loopt een mysterieus persoon met een hoody.
Niet onterecht, want spannend is dit pareltje van Michael Berg.
Het boek heeft verschillende verhaallijnen, afgewisseld met cursief gedrukte passages, die de gedachten van Felix weergeven. Erg goed gedaan, zo krijg je een indruk van het gedachtengoed van een autistisch persoon. Zijn manier van denken, dwanghandelingen, angsten en pijn. Hoe hij van zijn geregelde en beschermde leventje opeens in een rollercoaster van onbekende gebeurtenissen belandt.
Berg weet hoe hij personages moet neerzetten, op een geloofwaardige manier zodat je de hoofdpersonen goed leert kennen. Vooral inspecteur Fillon heeft mijn hart gestolen. De zorg voor zijn ziekelijke vrouw, het onbegrip bij zijn collega’s en het nadeel van zijn gevorderde leeftijd. Natuurlijk vlak ik Lotte ook niet uit. Haar begrip voor Felix, maar tegelijkertijd ook haar ongeduld en twijfel. En de naderende datum van de première van haar voorstelling in Nederland.
Dan is er de verhaallijn met Amin nog, ook niet geheel onbelangrijk. De vluchteling uit Aleppo, die via Griekenland naar Nederland reist. Ondanks zijn goede bedoelingen pakken zijn daden toch steeds weer verkeerd uit. Waardoor hij zich steeds verder in de nesten werkt.
De hoofdstukken wisselen elkaar af met een cliffhanger, waardoor je snel verder wilt lezen. Hoe verder je vordert in deze lijvige thriller, hoe spannender het wordt.
Door de heerlijke en beeldende schrijfstijl van Berg ben ik inmiddels al jaren een fan van zijn meesterlijke thrillers.

Michael Berg brak door bij het grote publiek met Nacht in Parijs, waar hij in 2013 de Gouden Strop mee won. Met Het meisje op de weg bevestigde hij dat hij tot de absolute top van Nederlandse thrillerschrijvers behoort, het boek was genomineerd voor de Hebban Award voor beste thriller, de Diamanten Kogel én de Gouden Strop.
Broertje is zijn meest ambitieuze en tegelijkertijd zijn meest persoonlijke thriller.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044351101
Aantal pagina’s: 512
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5a0313fa7f3c6_selected-products” products=”9200000081329526,9200000082391480″ name=”broertje” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.