Cover Dag Mam... - Angela Mollers

Een halve moeder, zo noemt de schrijfster zichzelf ook wel. Het verliezen van je
kind verandert je niet alleen van binnen voorgoed, maar doet dat ook met de
rest van je verdere leven. Wat er met jou als ouder en de rest van je gezin
gebeurt na zo’n dramatisch gebeuren wordt in dit boek beschreven.
Het is ook een leidraad voor iedereen die zou willen weten hoe je mogelijk om
kan gaan met een gezin die zo’n verlies heeft geleden en welke cliché’s je beter
achterwege kan laten. Tevens is het een aanklacht tegen diverse officiële instanties.
Maar bovenal is het een eerbetoon aan een jong volwassene van 19 jaar, die op
11 mei 2009 het zwaarste gevecht van zijn leven niet kon winnen. Doordat een
vreemde zomaar een onverantwoordelijk spel op de weg ging spelen.
Het terugdenken aan die verschrikkelijke periode wordt op indrukwekkende
wijze beschreven, waarbij de privacy die zij voor zichzelf wilde behouden niet
uit het oog wordt verloren.
Het boek eindigt met een liefdevolle herinnering met veel foto’s aan het mooie
leven van Jordy.
Het eindresultaat is een aangrijpend verslag van een moeder die zich geamputeerd
voelt door het verlies van haar oudste zoon.

In Dag Mam… neemt Angela Mollers je mee in haar nachtmerrie wanneer haar negentien jarige zoon Jordy komt te overlijden na een auto ongeluk. Op het moment dat Jordy verongelukt bevindt Angela zich, samen met haar echtgenoot, duizenden kilometers van huis in Tunesië. De terugweg naar huis, die niet zonder slag of stoot verloopt, het weerzien met haar andere zoon Jeroen en andere dierbare naasten en de vreselijke tijd die volgt. Allemaal wordt het tot in de details beschreven.
Het boek wordt geopend met een dankbetuiging en een korte intro. Daarna is het verhaal opgedeeld in drie delen. In het eerste deel, De week van Jordy, gaat de schrijfster uitgebreid in op de eerste week naar de begrafenis toe. Zo lees je hoe alles wordt gepland en moeder Angela haast wanhopig probeert de regie in handen te houden ondanks haar slopende verdriet. Het tweede deel gaat in op de periode na het verlies van Jordy, hoe het leven is veranderd en nooit meer hetzelfde zal zijn. Het derde deel bevat de mooiste en leukste herinneringen aan Jordy. In een afsluitend Tot slot beschrijft Angela hoe haar leven verder gaat. Het boek is aangevuld met diverse foto’s van Jordy vanaf zijn geboorte tot zijn negentiende jaar en daarnaast verscheidene foto’s van Jordy als soldaat, zijn droomberoep.

Wanneer je na het dankwoord begint te lezen in Dag Mam… gaat Angela net op vakantie naar Tunesië met haar man en zal Jordy die avond een afspraakje hebben. Al gauw kom je er even later als lezer achter dat Jordy een ongeluk krijgt wanneer hij op weg is naar de kazerne. Angela weet echter nog van niets in het verre Tunesië, maar vol spanning blijf je doorlezen tot ze de vernietigende boodschap krijgt. Je leeft mee met de terugreis die alles behalve spoedig verloopt en dan begint het verhaal eigenlijk pas echt. Angela leeft tussen sterk zijn en neerstorten. Enerzijds wil ze sterk zijn en geen moment de regie uit handen geven, anderzijds wil ze gewoon toegeven aan haar enorme, verscheurende verdriet. Naast het verdriet en geregel krijgt Angela bovendien nog met andere zaken in aanvaring. Zo was Jordy werkzaam bij Defensie als soldaat en zal hij een militaire begrafenis krijgen, maar ook hierin wil ze de regie behouden en moet Angela keuzes maken. Daarnaast beschrijft ze haar worstelingen met haar ex, de vader van Jordy, en sommige familieleden. Ook het leven erna komt volop aan bod. Pijnlijk hoe Angela uitvoerig beschrijft het ze gehoopt had op de vele steun die haar net na het overlijden van Jordy was beloofd, maar die dan, wanneer ze het pas echt nodig heeft, uit lijkt te blijven. Naast dat het boek een mooi en oprecht verhaal is, zorgt dat ervoor dat het boek tevens een handvat is hoe je om kunt gaan met mensen met een dergelijk verlies danwel verdriet. Zo is Dag Mam… op vele manieren een mooi boek te noemen. In het opzicht van het waargebeurde verhaal van een moeder, maar ook in het inzicht geven wat het met een mens doet om zo’n verlies te moeten lijden.

Mijnbestseller.nl
ISBN: 978.94.61933.7.44
Prijs: € 19,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.