9789000359066_download

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage, weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby.
Elimineer de helft om de andere te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Chleo heeft het niet makkelijk; ze wordt gepest op school en heeft net een heftige ruzie met haar moeder gehad. Door haar gebrek aan zelfvertrouwen zegt ze al jaren geen ondoordacht woord als ze onder de mensen is.
Wanneer haar bus strandt en ze in een vervangende bus stapt om thuis te komen, valt ze in slaap. Eenmaal wakker wordt bevindt de bus zich in een kleine betonnen ruimte, een soort opslagloods. Negen andere mensen die in de bus zaten bevinden zich ook in de afgesloten ruimte, onder andere een pasgeboren baby, een beroemde violiste, een buitenlands jongetje met een teddybeer, een drugsverslaafde, een man in operatiekleding en een aantrekkelijke jongen van haar leeftijd.
Terwijl iedereen aan het speculeren is wat er gebeurd kan zijn, wordt het donker en verschijnen de woorden ‘Elimineer de helft om de anderen te laten leven’, waarna een klok begint af te tellen bij 50 uur.

In de rugzak van het buitenlandse jongetje Masur zitten moordwapens en dodelijke pillen, wie kiest wat? 8 Uur nadat het aftellen is begonnen heeft David iedereen met zijn miljoenen omgekocht om hem niet te vermoorden en hebben ze tevergeefs geprobeerd om een uitweg te vinden. Chloe heeft de zorg voor de pasgeboren baby op zich genomen en ze doet al meer dan 19 uur keihard haar best om hem stil – en in leven – te houden.
Onbewust weet ze zichzelf telkens weer in het middelpunt van de aandacht te zetten, iets wat ze normaal angstvallig probeert te voorkomen. Wanneer de eerste persoon is gestorven komt de klap hard aan; het is echt… er moeten daadwerkelijk vijf mensen sterven, zodat de andere vijf blijven leven. Wie is bereid te moorden of zichzelf op te offeren? Wie vindt zijn eigen leven minder belangrijk of juist belangrijker dan dat van een ander?

Als moeder had ik veel medelijden met de buitenlandse vluchteling en vooral de pasgeboren baby brak mijn moederhart. Ik heb bepaalde scenes vol afschuw en pijn zitten lezen, een aantal keer met tranen in mijn ogen. Bakhuis schrijft zo geweldig goed dat je vrij snel in het verhaal gezogen wordt en alle personages een bepaalde emotie bij je los weten te maken. Tijdens het lezen gaat de vraag waar het allemaal om draait steeds meer leven bij de lezer; wie zou jij laten leven? En ook de vraag wie de dader is kan je niet loslaten. Ik had de dader goed geraden, maar de personen die stierven wisten mij enorm te raken evenals het motief van de dader. Dit komt met name omdat Bakhuis steeds een laagje van de personages af pelt tot ze hun ware kern onthult, hierdoor is het onmogelijk om als lezer iemand te kiezen die het verdiend om te sterven, zodat de rest kan leven.

De eliminatie is enorm krachtig geschreven, de macht die in hun keuzes schuilt en de onderlinge machtsverhoudingen zijn duidelijk voelbaar. Daarnaast weet Bakhuis de essentie van verlies zo goed te beschrijven, dat je het gevoel hebt alsof je een wijze 80-jarige vrouw over verlies hoort praten.

Chleo is een dapper personage dat – net als alle andere personages – worstelt met zichzelf, wie ze is en wat ze nou precies moet doen. Ze neemt al snel de zorg voor een aantal anderen op zich en laat daarmee haar ware kracht zien en dat ze zeker de moeite waard is. Als lezer wil je gelijk dat ze het overleefd, evenals een aantal andere personages die een plekje in je hart veroveren. Je kan dan ook dit boek niet wegleggen voor je weet welke vijf er sterven, wie de moordenaar is en of ze überhaupt ooit uit de opslagloods weten te ontsnappen. De eliminatie is spannend tot de laatste bladzijde. Het weet onder je huid te kruipen en je niet meer los te laten. Daniëlle Bakhuis is een veelbelovende auteur waar we zeker nog veel van zullen horen.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000359066
Pagina’s: 268
Prijs: €15,-

[bol_product_links block_id=”bol_5a250de5697ba_selected-products” products=”9200000079006563″ name=”De eliminatie – Daniëlle Bakhuis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.