Lucie Alvenstein weet het zeker: er schuilt meer achter de geheimzinnige uitnodiging die ze in handen heeft. Haar rivaal Elodie de Richemont organiseert het Toernooi der Parfumeurs, een wedstrijd tussen de beste geurmakers ter wereld.
Het kan niet anders dan dat Elodie deze wedstrijd gebruikt om nieuwe sentifleurs voor haar magische apotheken te vinden.
Samen met Mats, Leon en geurmeester Daan de Bruijn vertrekt Lucie naar Engeland om vermomd als de Russische Anastasija aan het toernooi mee te doen. Maar wat begint als een spannend spel verandert al snel in levensgevaarlijke strijd.
Als Lucie het toernooi niet wint, raakt ze alles kwijt wat haar lief is…

Geurmeester Daan de Bruijn is – na alle avonturen die ze mee heeft gemaakt in de vorige delen – begonnen met Lucie te onderwijzen, zodat ze het beste uit haar sentifleurtalent kan halen. Samen met de geuren uit de magische apotheek en haar eigen sentifleurtalent is ze in staat om de emoties van iedereen te voelen. Alle emoties, niet alleen de leuke. Dit lijkt haar geweldig, maar Daan wijst haar op de donkere kanten van deze gave. Want naast dat het helemaal niet leuk is als je voelt wanneer iemand slecht over je denkt, zijn er ook mensen zoals Elodie die misbruik van je willen maken. Dit keer zet Elodie – dochter van de Eeuwige Syrell de Richemont – samen met de barones een compleet ‘Toernooi der Parfumeurs’ op om zo de mensen te pakken te krijgen die ze in haar bezit wil hebben. Zij weet, als dochter van de leider van de Eeuwigen, dat je soms anderen moet uitschakelen om te krijgen wat je wilt.

Lucie moet natuurlijk weten wat ze uitvoert en vervolgens haar op de één of andere manier weten tegen te houden. Alleen kan ze niet zomaar ten tonele verschijnen, want Elodie zou haar bij de ingang al oppakken en laten opsluiten. Daan bedenkt voor haar een geweldige vermomming, met een geur ‘Een vleugje verandering’ die ervoor zal zorgen dat ze eruit ziet als de Russische Anastasija, die niet aanwezig zal zijn. Om Lucie te beschermen gaat iedereen mee, sommigen vermomd en sommigen niet, en reizen ze af naar Cornwall.

Al vrij snel nadat Lucie intrek heeft genomen in de slaapkamer die ze deelt met meerdere meisjes, sluit ze vriendschap met Ella. Ze lijken meer op elkaar dan dat Lucie kan verklappen, gezien ze immers door moet gaan als Anastasija. Toch moet ze zich voor blijven doen als de betergeborene, hoe moeilijk dit soms ook is.
Dan begint het Toernooi der Parfumeurs in een geweldige magische tent. Het toernooi bestaat uit drie delen en speelt zich af in drie dagen, waarbij geen van de deelnemers het gebied mag verlaten om valsspelen te voorkomen. Telkens moeten twee parfumeurs het tegen elkaar opnemen in een glazen kas, terwijl iedereen naar hen kijkt. Ella en Lucie zijn erg goed en komen steeds verder, maar Elodie en de barones zijn gewetenloos en uiteraard niet van plan om zich aan de regels te houden.

Het toernooi van de parfumeurs is alweer het vierde deel in de fantasierijke reeks van De magische apotheek. Net als diens voorgangers is het in dezelfde vorm weergegeven, van prachtige opdruk op de hardcover tot indrukwekkende zwart-wit illustraties. De illustraties zijn zo mooi, dat je eigenlijk hoopt dat er meer van in zouden staan.
In een Harry Potter- achtige setting stijgt de sentifleur Lucie boek na boek telkens boven zichzelf uit en weet ze sterker uit de strijd te komen. Ze vechten niet met woorden, maar geuren met bijzondere magische krachten worden in dit boek als wapens ingezet om mensen genadeloos uit te schakelen. Persoonlijk vond ik dit deel echt het spannendste deel wat erbij zit en heb ik meerdere keren het boek niet kunnen wegleggen.

De vriendschap tussen de personages krijgt ook elk boek meer diepgang en er bloeit zelfs een liefde uit. Het verhaal is prachtig beschreven, ook hoe de geuren tot leven komen, en weet de fantasie echt aan te spreken bij de lezer. Wij kunnen geen genoeg krijgen van deze sterke stoere meid en haar vrienden (en lieve broertje), en staan dan ook te popelen om volgend voorjaar het vijfde deel te lezen.

De magische apotheek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf 9 jaar.

Lees ook uit deze serie:
De magische apotheek 1 – Er hangt een geheim in de lucht
De magische apotheek 2 – Het mysterie van de zwarte bloem
De magische apotheek 3 – De strijd om de meteoor

ISBN: 9789000374250
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
Pagina’s: 266
Prijs: €16,99

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.