Het langverwachte vervolg op De eetclub en Debet

Karen Brouwers leeft al tien jaar met haar twee dochters en haar zoontje Mik teruggetrokken op het Noord-Brabantse platteland. Toen haar man Michel overleed was er al niets meer dat haar nog bond in Bergen, aan het leven dat ze daar ooit had. En na de dood van eetclublid Simon Vogel – spil in al het duistere dat zich in het kustdorp afspeelde – en de rechtzaak die erop volgde, besloot Karen onder te duiken met het voornemen nooit meer boven te komen. Maar als ze op een ochtend samen met Mik wordt klemgereden, blijken er banden te zijn die niet zomaar verbroken kunnen worden…

Eindelijk is ‘ie daar dan: De nazaten, het derde opvolgende deel op De eetclub en Debet. Liefhebbers van de boeken van Saskia Noort moesten er even op wachten, en ik was er daar één van, maar wat keek ik ernaar uit om te lezen hoe het Karen en haar dochters verder zou vergaan naar het lezen van Debet. Zou het Karen lukken voorgoed los te komen van De eetclub en een nieuw bestaan op te bouwen ver van Bergen?

De nazaten begint rustig. Je leest over Karen die na alle ellende zich uiteindelijk toch heeft los weten te maken van de vriendenclub in Bergen. Samen met haar dochters Annabel en Sophie en haar zoontje Mik (geboren uit de onstuimige relatie met Simon) leeft Karen een teruggetrokken leven op het Noord-Brabantse platteland. Dat lijkt lang goed te gaan maar dan, jaren later, wordt Karen opeens klemgereden door een paar mannen die vervolgens zoontje Mik met grof geweld uit de auto halen en hem ontvoeren. Voor Karen is het duidelijk; hier moet de eetclub achter zitten!
Maar hoe, want de eetclub is na de dood van Simon en de arrestatie van Patricia en diens vader toch nagenoeg uit elkaar gevallen?

Maar niets blijkt minder waar dan dat, want waar de meeste van de eetclub zijn vermoord of vastzitten blijken er toch leden te zijn die nog altijd zinnen op wraak. En niet te vergeten de nazaten van die leden. De kinderen van de leden van de eetclub zijn inmiddels volwassen en het lijkt erop dat zij in de voetsporen van hen ouders zijn gestapt. Of zijn het toch de overgebleven leden die hun wraak en macht nog altijd laten gelden?

Het lange wachten op De nazaten is met dit laatste deel zeer zeker beloond. Saskia Noort is erin geslaagd om ook in dit deel de spanning er lang in te houden. Gaandeweg het verhaal zijn er diverse momenten dat je denkt te weten wie erachter de ontvoering van Mik zit, maar de schrijfster weet je steeds toch weet op het verkeerde been te zetten. De nazaten lijkt het laatste deel te zijn in De eetclub serie, de belangrijkste leden van de vriendenclub verlaten immers het toneel op verrassende wijze. Toch hoop ik dat Saskia Noort besluit tot het schrijven van een volgend deel, het nazaten van De eetclub leven immers nog voort en wie weet wij zij nog af te rekenen hebben…

Hoe dan ook, dit laatste deel van het drieluik is spannend tot op de laatste pagina’s en zeker een must-read als je De eetclub en Debet ook hebt gelezen!

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044362374
272 Pagina’s
Prijs: € 22,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.