9789048843459

Wat als niks is wat het lijkt? Wat als de grond onder je voeten niet gemaakt is van aarde en steen maar bestaat uit honderden tunnels en gangen? Wat als er mysterieuze, verwoestende krachten ronddwalen in deze tunnels, recht onder je voeten, terwijl jij nietsvermoedend in de klas zit of rustig een banaan eet?
De twaalfjarige Gran Bloempjes staat op het punt om daarachter te komen.
Als Grans klasgenoot Catalina Catalan een zilveren handgreep in een heuvel duwt en vervolgens een ondergrondse wereld opent, weet Gran meteen dat ze een bijzonder en moedig persoon is.
Hij heeft geen andere keus dan haar te volgen en haar te helpen met het redden van het dorp (en de wereld).
Met een klein beetje geluk, en wat hulp van oude hockeysticks en lantaarnpalen, zouden Gran en Catalina zomaar de helden van dit verhaal kunnen worden…

Na hun verhuizing naar het trieste dorpje Carrousel heeft Gran moeite met zijn nieuwe school, omdat alle leerlingen en leraren hem volledig negeren. Wanneer hij tegen het schoolgebouw aanloopt om te kijken of hij nog wel echt bestaat, wordt hij voor het eerst aangesproken door een klasgenootje; Catalina. Ze sluiten geen vriendschap en spreken elkaar daarna niet meer, totdat het Gran opvalt dat ze steeds vaker mysterieus verdwijnt en dagen afwezig is op school. Als hij haar volgt en haar in een magische deur in een heuvel ziet verdwijnen, is hij gelijk geïntrigeerd. Wat zou ze te verbergen hebben en waarom is er geen spoor van de deur te bekennen? Wat doet ze daarbeneden?

Catalina doet goed haar best om alles te ontkennen en doet alsof hij niets heeft gezien, maar wanneer Gran zijn eigen Opener vind waarmee hij de tunnels kan betreden, moet Catalina hem wel inlichten. In eerste instantie denkt ze dat hij voor de Holtes werkt; een onzichtbare, mysterieuze en allesverwoestende kracht die word aangetrokken door wanhoop, waarna hij zinkgaten in de grond maakt en mensen laat verdwijnen. Gran weet haar echter van zijn onschuld te overtuigen en samen proberen ze te voorkomen dat er mensen gewond raken door de instortende grond. Er zijn echter steeds meer tunnels ingestort of ontwricht en ze kunnen het alleen niet aan. Ze hebben de hulp van alle inwoners van Carrousel nodig als ze hun onzichtbare vijand willen verslaan.

Wat een fantasierijk en uniek verhaal is De tunnels! Het hoofdpersonage Gran is dapper, zorgzaam naar zijn zusje en zijn moeder, slim en vindingrijk. Een echte held waarmee jongens zich zeker zullen identificeren. Hij maakt in dit verhaal grote persoonlijke groei door. Dit geld overigens ook voor Catalina, die haar wantrouwen en vooroordelen leert los te laten naarmate het verhaal verder gaat.

De mooiste en indrukwekkendste scene vind ik de scene die zich acht kilometer onder de grond afspeelt, waarin duizenden Openers van over de hele wereld bij elkaar komen om te feesten in het (betegelde) middelpunt van de aarde.
De tunnels is erg spannend, vooral de scenes waarin de Holtes Gran aanvalt. Naast mysterieus kan het echter ook luchtig zijn, wanneer Eggers de zorgzame kant van Gran laat zien, zoals wanneer hij met zijn zusje knuffelt op de bank. Op het einde komt iedereen samen om iets, waarvan ze niet eens weten dat het bestaat, op een hoger niveau te verslaan. Prachtig!

Aaron Renier is verantwoordelijk voor de prachtige fantasierijke cover en alle zwart-wit illustraties uit dit boek. Hij heeft hiervoor potloden en houtskool gebruikt, waardoor de mysterieuze tunnels nog harder naar voren knallen. Hij heeft zeker een belangrijke en onmisbare bijdrage aan het totaalplaatje geleverd.

Over de auteur:
Dave Eggers heeft als auteur veel prijzen gewonnen. Hij schreef onder andere de bestsellers De cirkel, Helden van de grens en Wat is de Wat. Zijn werk is onder andere genomineerd voor de National Book Award, de Pulitzerprijs en de National Book Critics Circle Award. Hij woont met zijn gezin in Noord-Californië.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048843459
Pagina’s: 349
Prijs: €16,99

[bol_product_links block_id=”bol_5ae8a5a4d7731_selected-products” products=”9200000090251735″ name=”De tunnels – Dave Eggers” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.