9789048838042

Nog voor het boek begint gaat professor Andrew Martin, een vriendelijke wiskundige en een ogenschijnlijk perfecte held voor dit verhaal, dood. Zoals de buitenaardse verstekeling die zich bedient van Andrews lichaam echter al snel ontdekt: Andrew was helemaal niet zo’n aardige man.
Vlak voor zijn dood loste professor Martin een schijnbaar onmogelijke wiskundige stelling op, waarna de verstekeling naar onze planeet werd gestuurd om al het bewijs rondom die ontdekking te vernietigen. Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, over zijn familie en over ‘de wezens’ op planeet Aarde. Wanneer hij voor zijn eigen vrouw dreigt te vallen, en zijn eigen zoon aardig dreigt te gaan vinden – zij hebben geen idee dat hij Andrew niet meer is – moet hij kiezen tussen het succesvol afhandelen van zijn missie of een nieuw thuis vinden op deze wereld.

Wanneer Andrew de ontdekking van de eeuw doet, neemt een buitenaards wezen zijn lichaam over om alle sporen ervan te wissen. Zodra alle informatie verdwenen is en de personen die Andrew ervan heeft vertelt zijn gestorven, zit zijn missie erop en mag hij weer terug naar huis.
De Vannadoriër ervaart langzaam maar zeker het plezier om mens te zijn en ervaart emotionele en fysieke pijn. Hij vind de wezens op aarde enorm primitief en beseft dat ze nog niet klaar zijn voor de technologische vooruitgang die ze dankzij professor Martin zouden kunnen maken. Hij weet dat hij zijn missie moet volbrengen door Andrews vrouw Isobel en zijn zoon Gulliver te elimineren, maar hij is tijdens zijn verblijf in het lichaam van Andrew om ze gaan geven. Ze hebben iets bij hem losgemaakt, iets waardoor hij sterk de neiging heeft hen te beschermen.
Nu hij weigert hen te vermoorden, zit er voor de andere Vannadoriërs niets anders op dan hem te laten kiezen om zijn missie af te maken of zijn leven te slijten als een sterfelijk wezen op aarde.

Hij besluit te gaan leven als Andrew en één van de wezens op aarde te worden. Vrijwel direct zijn zijn gaven verdwenen en heeft hij niet meer de macht over andermans lichaam. De Vannadoriër gaat door het leven als Andrew en gaat een aantal keer flink onderuit, omdat hij de menselijke omgangsregels niet kent. Naarmate de tijd verstrijkt krijgt hij steeds meer de behoefte om zijn geheim te vertellen. Wanneer hij zijn hart lucht bij Andrew’s beste vriend, sterft hij vlak erna. Dit gegeven vertelt hem dat hij nog steeds in de gaten wordt gehouden en op zijn hoede moet zijn. Als blijkt dat er ineens een tweelingbroer van Andrew in de stad rondloopt, beseft hij dat ze een ander hebben gestuurd om de missie te voltooien. Dat de jacht op Isobel, Gulliver en hemzelf nu is geopend, beseft hij maar al te goed.

Wat je als lezer vooral opvalt is de ontwikkeling die de naamloze verteller doormaakt; van een Alien die niets goeds over de mensheid te vertellen heeft tot iemand die het voor de mensheid – met al haar negatieve en positieve kanten – opneemt.
Haig’s liefde voor Emily Dickinson vindt zijn weg terug in De wezens, wiens toevoeging aan dit boek een onmisbare bijdrage is. Tevens is het hoofdstuk getiteld Goede raad van de mens, een mooie toevoeging aan dit boek.
Ik heb veel gelachen om de omgangsregels waar de naamloze verteller telkens tegenaan loopt, ook al is het eigenlijk een logisch gevolg gezien niemand hem zegt wat wel en niet hoort.

Haig legt de vinger precies op de zwakke plekken van de mensheid en onze valkuilen, maar ook onze kracht en liefde voor elkaar, onze huisdieren en andere mooie dingen.
De wezens is prachtig geschreven, leest lekker weg en geeft je een zwartgallige kijk op de mensheid, doorspekt met humor en een aantal mooie kanten van onszelf. Het is een verhaal die door zijn diepzinnige inhoud boven andere romans uitspringt.

Over de auteur:
Matt Haig (1975) is zeer veelzijdig: hij schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en filmscenario’s. Zijn werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen. In 2015 verscheen bij Lebowski het autobiografische Redenen om te blijven leven, waarin Haig openhartig spreekt over zijn depressie.
In het voorjaar van 2018 verschijnt zijn nieuwste boek, How to Stop Time, dat wordt verfilmd met in de hoofdrol Benedict Cumberbatch.

ISBN: 9789048838042
Uitgeverij: Lebowski
Pagina’s: 320
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_59366b8209134_selected-products” products=”9200000073003085″ name=”De wezens – Matt Haig” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.