De Zaak – Rolf Österberg

 

Een Russische professor koopt in Jeruzalem een koker waar een aantal papyrusrollen en een filmrolletje in zitten. Als hij verdwijnt, doet een voormalig Mossadanalist er alles aan om zijn vriend te vinden.

Een Nederlandse studente vindt op het plein voor de Klaagmuur een filmrolletje, stopt het in haar tas en neemt het mee naar Nederland. Terug van haar huwelijksreis, zorgt dat filmrolletje ervoor dat haar leven en dat van haar partner in een nachtmerrie verandert.

In Amsterdam wordt een gemartelde en vermoorde vrouw gevonden. De politie wil niets liever dan de moordenaar vinden. Maar al snel blijkt dat deze zaak ongewoner is dan ook maar iemand kan vermoeden…

“De Zaak” neemt de lezer mee van Israël naar Nederland, Rusland en de Balkan. Het Vaticaan doet er werkelijk alles aan om de papyrusrollen, de foto’s en de negatieven in handen te krijgen.

Professor Yuri Vladishkin, een Russische archeoloog, koopt in een souvenirwinkel een koker waarin zich papyrusrollen en een filmrolletje bevinden. Al snel komt hij erachter dat dit niet zomaar een waardeloos souvenir is, maar wel degelijk erg oud is. Als hij achtervolgd wordt, weet hij zich van het filmrolletje te ontdoen. De papyrusrollen zijn al veilig opgestuurd naar de universiteit in Moskou, waar hij lesgeeft. Yuri wordt door twee criminele Bulgaren, in dienst van het Vaticaan, gevangengenomen en gemarteld. Een vriend van Yuri, voormalig Mossad-analist Moshe Yaresz, vertrouwt het zaakje niet en gaat op onderzoek uit. Yuri lijkt opeens spoorloos verdwenen…
Toevallig vind de Nederlandse studente Ilse de Weerdt het filmrolletje en neemt het mee naar Nederland. Dit had ze beter niet kunnen doen.
Kardinaal Winston Medeiros, verbonden aan het Vaticaan, geeft priester Josef Schwartzstein de opdracht om de foto’s en de negatieven te bemachtigen en natuurlijk de papyrusrollen. Die blijken van onschatbare waarde te zijn voor het Vaticaan om een groot geheim voor eens en voor altijd in de doofpot te stoppen.

Een lijvig boekwerk is deze thriller van Rolf Österberg. Met een mooie cover die al veel zegt over ‘De zaak’.
Zoals ook zijn vorige boeken heeft de auteur ook nu weer een actueel onderwerp aangesneden, de Rooms-katholieke kerk met al zijn misstanden en ouderwetse opvattingen. Met een vleugje nostalgie deze keer, in de vorm van eeuwenoude papyrusrollen uit een opgraving in Israël.
Ook komen we weer oude bekenden tegen, zoals hoofdinspecteur Hans Buurman en Albert Kooistra, Mossad-analist, die schitterden in zijn eerdere thrillers.
Nieuwe personages, zoals Ilse de Weerdt, worden erg goed uitgediept en realistisch neergezet.
De auteur heeft een schrijfstijl die prettig en gemakkelijk leest.
Ondanks het feit dat er veel verschillende verhaallijnen door elkaar lopen, weet Österberg het toch spannend te houden, door snel te schakelen van korte naar lange passages. Vanaf de eerste bladzijde tot de plot, die niet geheel verrassend is, maar wel een erg mooie afsluiter.
De boeken van Österberg zijn allemaal individueel te lezen, ondanks dat er personages in terugkeren. De onderwerpen zijn zodanig verschillend, dat het het niet storend is.
Wat door elk verhaal van Rolf heen speelt, is zijn uitgebreide kennis van zaken die ervoor zorgt dat zijn thrillers buitengewoon realistisch overkomen.
Goed nieuws voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zijn boeken:
De Zaak verscheen eerder bij Kirjaboek onder de titel Het Papyruscomplot. De essentie van het verhaal is ongewijzigd gebleven, maar er is volop aan gesleuteld om het nóg beter tot zijn recht te laten komen. Dit is in feite dus het eerste boek!
Zelf heb ik ze allemaal gelezen en kan alleen maar zeggen dat ik met smart wacht op zijn volgende thriller, die naar verluidt in 2017 verschijnt.

Rolf Österberg (pseudoniem) is de zoon van een Zweedse moeder en een Nederlandse vader. Zijn kinderjaren bracht hij in Zweden door, maar op tienjarige leeftijd verhuisde hij met het gezin naar Nederland.
Hij bracht een aantal jaren door bij het Korps Commandotroepen. Hij raakte geïnteresseerd in het werk van de Verenigde Naties en verbleef voor die organisatie een aantal jaren in Afrika.
Momenteel is hij fulltime schrijver.
In 2014 verscheen van zijn hand het tweeluik De Al-Qaedaconnectie en in het 2015 Het Oslo-virus.

Uitgeverij: CPRomance
ISBN: 9789491300530
Aantal pagina’s: 528
Prijs: €20,00

[bol_product_links block_id=”bol_57c6f1111f968_selected-products” products=”9200000060486956″ name=”De zaak – Rolf Österberg” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

1 reactie op De zaak – Rolf Österberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.