image

Sonny is de ideale gevangene. Hij vergeeft de zonden van zijn celgenoten en neemt de straf op zich van hen die ongestraft willen blijven. Zo vergaart hij zijn rust, informatie en een paar zakjes heroïne. Tot hij op een dag tijdens een biecht de ware toedracht van zijn vaders dood te horen krijgt.
De toegewijde inspecteur Simon Kefas werkt al jaren voor de politie van Oslo. Zijn voormalige partner, Sonny’s vader, pleegde zelfmoord toen diens corruptiepraktijken aan het licht kwamen. Simon heeft zich nooit neergelegd bij de dood van zijn vriend, en als Sonny bij hem komt met nieuwe informatie besluiten de twee mannen hun vader en vriend te wreken.

Sonny Lofthus zit al meer dan tien jaar vast in de Staten gevangenis in Noorwegen. Hij heeft de moord op zijn geweten van een Aziatisch meisje en een Serviër uit Kosovo. Hij is verslaafd aan heroïne en wordt in die behoefte voorzien doordat hij misdaden bekent die hij niet gepleegd heeft.
Medegevangenen biechten de moorden aan hem op. Ze vertrouwen de rustige en zachtaardige Sonny, die op zijn beurt zwijgt als het graf. Op een dag krijgt hij tijdens een biecht te horen dat zijn vader vermoord is en dat het geen zelfmoord was. Dit is het moment dat hij besluit wraak te nemen. Hij stopt met de heroïne -cold turkey- en weet op een slinkse manier uit de gevangenis te ontsnappen.
Politieman Simon Kefas en de vader van Sonny, Ab Lofthus waren goede vrienden en partners. Simon heeft nooit geloofd dat dat Ab corrupt was en zelfmoord gepleegd heeft. Zelf heeft hij ook geen vlekkeloos verleden. Samen met Sonny is hij van plan om de moord op Ab te wreken.

Op de cover van deze prachtige thriller staat een man in een hoodie, die niet zichtbaar is, maar onmiskenbaar Sonny, de Zoon moet voorstellen. Een mysterieuze en spannende cover, die dit boek alle eer aan doet.
De talloze personages, die je in het begin doen duizelen zijn goed uitgewerkt en onmisbaar voor het verhaal. Een verhaal dat in de eerste hoofdstukken langzaam op gang komt, maar dan raak je in een rollercoaster waar geen houden meer aan is. Goed en zorgvuldig opgebouwd, beeldend geschreven tot in de kleinste details, zelfs de gruwelijke moordpartijen. Nesbø laat weinig aan de fantasie van de lezer over, maar toch stoort dit niet. Je slurpt als het ware alle informatie op om op het eind de puzzel compleet te maken. Maar door de verrassende wendingen wordt je steeds op het verkeerde been gezet. ‘De Zoon’ is een dikke pil van bijna 500 bladzijden over corruptie, rechtvaardigheid en wraak, verteld vanuit meerdere perspectieven van de personages. Hierbij valt wel op dat het perspectief van Sonny door derden wordt verteld.
Dit boek heeft alle ingrediënten die een goede thriller nodig heeft. Na de ‘Harry Hole’-serie zijn ‘De Headhunters’ en ‘De Zoon’ op zichzelf staande boeken. De Noorse Jo Nesbø hoort voor mij bij de top van alle Scandinavische auteurs.

Jo Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen en won al vele prijzen voor zijn boeken. Zijn werk wordt in meer dan twintig landen uitgegeven, wereldwijd verkocht hij meer dan 25 miljoen exemplaren. De filmrechten van ‘De Zoon’ zijn verkocht aan Warner Bros.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023488637
Aantal pagina’s: 480
Prijs: € 19,90

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.