Raben en Calli hebben de oversteek naar de oostelijke landen gemaakt en gaan daar voor een Familie van stormzingers aan de slag op hun stormboot de Cheron. Maar het botert niet erg tussen Calli en de Familie en dan wordt het schip ook nog eens bedreigd door luchtpiraten. Calli’s droom is om de Kraaienburcht te bezoeken, de plek waar ooit machtige Elementalisten gewoond hebben. Dat zijn immers de mensen van wie zij haar gave heeft geërfd.
Wat niemand weet is dat intussen een paar oude, machtige magiërs uit een andere dimensie zijn ontwaakt. Zij hebben hun eigen plannen met de wereld en hebben hun oog laten vallen op de Zeven Eilanden, waar het nog steeds onrustig is.

Stormbrekers is het vierde deel van De Kronieken van de Zeven Eilanden.

De machtigste, slimste en meest bedreven in magische vaardigheden zijn de drie magiërs, Zaul, Igra en Malazor, die zich, na de opstand van het volk, hebben teruggetrokken binnen in de Orbis om het volk te laten inzien hoe nodig ze voor het volk zijn. Maar helemaal weg zijn ze nooit geweest, hun trouwe volgelingen zijn hun ogen en oren in de wereld die ze achterlieten. Mel staart over de boeg van de Magali naar de zee waarover Raben, haar zoon, is vertrokken. Hij is namelijk samen met Calli vertrokken naar een rijk waar haar gave vaker voorkomt dan hier en dat ze graag wil onderzoeken. Op de boot waar Calli en Raben zitten, de Cheron, de boot van De Elfde familie, zit ook Morenne, ook een stormzinger alleen een hele slechte, wat haar allemaal rot klusjes oplevert. Morenne is zelf slaaf geweest totdat ze erachter kwamen dat ze tot een stormzingers familie behoorden en haar op het schip zette, maar niemand denkt meer minderwaardig over slaven dan zij. Ook Rossni is aan boord van de Cheron gekomen door z’n gave, hij is een ‘dwinger’, iemand die z’n wil aan de ander kan opleggen. En dan hebben we ook Eldith nog, een vuurhuid, zij is als slaaf gekocht om op het schip te werken vanwege haar pezige uiterlijk en enorme kracht. Iedereen is gek van de verhalen van Calli en Raben maar ze twijfelen ook wel allemaal een beetje of de verhalen wel waar zijn, want wat ze vertellen lijkt soms wel heel raar en onmogelijk.  Wanneer ze ergens aan land gaan wint Rossni een ketting tijdens een spel die hij aan Eldith geeft, maar dan gebeuren er gekke dingen met Eldith, ze houdt dat wel een tijdje verborgen voor iedereen maar wanneer ze dan eindelijk Calli en Rossni in vertrouwen neemt is hun nieuwsgierigheid en bezorgdheid gewekt en wanneer de zoon van hun heer zich ook nog eens raar gaat gedragen wordt het zeker tijd om alles eens goed te gaan uitpluizen. Calli voelt zich niet fijn bij De Familie, ze commanderen iedereen maar wat rond en behandelen ook haar als slaaf. De zwarte horde, de mengwezens die door de drankjes van Himmondar zijn ontstaan, vormen nog steeds een grote bedreiging en ook de Zaghra zijn een groot probleem geworden. Calli is de familie zat en na een flinke ruzie stapt ze over op een eigen schip maar ze gaat niet alleen. Wanneer ze aankomen op de plekken die ze wilden bezoeken gaat het anders dan verwacht en is het een hele klus om alles tot een goed einde te brengen.

Al vrij snel in het verhaal voel je je verbonden of afkeurend tegenover personages staan, Eldith bijvoorbeeld, zij raakt je op een positieve manier terwijl je Morenne wel achter het behang wilt plakken, en dat maakt deze boeken leuk om te lezen, je zit er meteen in en creëert een familie. De spanning bouwt zich gestaag op en juist daardoor is het zo aantrekkelijk om te lezen, je leest echt naar iets toe. Het verhaal is ontzettend spannend en neemt je mee in de wereld van magie en verloren tijden, gelukkig krijg je vaak genoeg een terugblik op wat geweest is zodat je geheugen ook nog even wordt opgefrist. De cover past weer perfect mooi in het rijtje thuis, net als alle voorgaande delen, zo heb je en hou je, een prachtige serie met één uiterlijk. De titel komt verderop in het verhaal tot z’n recht en ik moet eerlijk zeggen ik heb mij prima vermaakt met de aanloop erheen, heerlijke griet die Calli, ze vermaakt mij in elk deel weer ontzettend met haar grote mond en no nonsens instelling. Waar Raben in de eerste boeken de hoofdrol had, heeft nu Calli het hoogste woord, haar enthousiasme en drive is aanstekelijk en je leeft zo ontzettend mee met wat haar wensen en plannen zijn dat je echt door het boek heen vliegt. Vriendschappen en vijanden hebben beide een prominente plek in deze serie, het is zo gaaf en intrigerend geschreven dat geen enkel onderwerp vervelend wordt, alles heeft z’n eigen plek en raakt de juiste snaar. De onzekerheid van Eldith, de rovers kunsten en vaardigheden van Calli, de geneeskundige vaardigheden van Raben en natuurlijk Rossni met zijn dwingers gave zijn een prachtig stel en brengen vaak een glimlach of een brok in mijn keel teweeg. Een serie die zich afspeelt in de wondere (en duistere) wereld van magie die niet zo verloren is dan vaak gedacht.

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9789051166330
Pagina’s: 365
Prijs: € 17,95

written by

1 reactie op De kronieken van de zeven eilanden Deel 4 – Stormbrekers – Mariëtte Aerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.