‘Ik weet dat ik anders ben dan andere mensen, en naar alle waarschijnlijkheid ook totaal anders dan jij.’ Zo begint een van de verhalen in Dierenmens, een bundel vol opvallende tegenstellingen: criminelen en omstanders, familieleden en vreemden, kinderen en volwassenen, mensen en dieren. Steeds weer gebeurt het onverwachte, en iedere ontmoeting leidt tot herkenning of juist afwijzing. In de vaak melancholische verhalen in Dierenmens weet Alexander MacLeod op wonderlijke wijze de toevallige momenten en intense gevoelens te vatten die onze levens vormen. Na zijn bekroonde debuut Light Lifting bevestigt Alexander MacLeod met Dierenmens een van de beste korteverhalenschrijvers van dit moment te zijn

De verhalen die je leest zijn stiekeme inkijkjes in levens van wildvreemden, van een gescheiden man tot broer en zus. Toch zijn er ook wel dingen in de verhalen verzonnen, want in één verhaal wordt iets verteld wat niet echt klopt, rattenslangen eten namelijk geen konijnen, die zijn veel te groot voor een rattenslang.  Een bizar aanvoelend inkijkje in levens die je tot nu toe niet kende, maar door het verhaal wordt je in hun wereld getrokken. Het is op een aparte manier (bij sommige van de verhalen) bevredigend om een ‘nutteloos’ verhaal over of van een vreemde te lezen, en je daarin te verliezen.
Het verhaal ‘waar denk jij dat je naar staat te kijken’ werkt héél hard in op je verbeeldingskracht, er wordt héél veel gezegd, en ook weer niet genoeg, en dat maakt deze verhalen zo intrigerend.
Je hebt eigenlijk geen flauw idee waar de verhalen naartoe gaan, maar je wilt mee, dát weet je wel.
Helaas houd de titel niet in dat het over dieren-mensen gaat of veel over dieren, en dat is helaas wat misleidend. De titel was ook een van de redenen dat ik dit boek wilde lezen en daardoor een klein beetje teleurgesteld ben, omdat ik dacht dat de sketches meer over dieren-mensen en dieren zouden gaan. Maar niets is minder waar helaas. Prachtige observaties en briljant is in mijn ogen een beetje to much, maar wie weet ben ik gewoon niet de juiste persoon om deze bundel te lezen. Sommige verhalen zijn vermakelijk, maar meer ook niet. Ik vond het erg lastig deze bundel te duiden, maar als dát het doel was is hij geslaagd.

Uitgeverij: De bezige bij
ISBN: 9789403106113
Pagina’s: 272
Prijs:€ 24,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.