‘Door jou ben ik mij’ van Hinke van Abbema is het liefdesverhaal van Jona en Marouan, twee Rotterdamse tienerjongens. Als Jona met zijn broertje Lucas bij een voetbalwedstrijd de Marokkaanse Marouan ontmoet, is hij geïntrigeerd door zijn sprankelende karakter. Jona en Marouan worden goede vrienden, en Jona kan er niet meer omheen: hij is verliefd. Wat nu? Niemand weet dat hij op jongens valt, behalve een paar van zijn beste vrienden. Jona zit in de knoop en weet niet hoe hij zijn liefde voor Marouan moet combineren met zijn christelijke opvoeding. Hoe zullen zijn ouders reageren? Mag hij wel, kán hij wel homo zijn? Hinke van Abbema (Rotterdam) is theoloog en houdt van schrijven. Ze gaat regelmatig voor in kerkdiensten en is in Rotterdam werkzaam als pionier onder zinzoekers. Met dit liefdesverhaal wil ze de diversiteit van Gods goede schepping laten zien.

Jona is net achttien en er is iets dat hij eigenlijk aan niemand durft te vertellen, hij valt op jongens. Hij ontdekte het in de tweede klas en het sloeg in als een bom. Wanneer hij samen met z’n jongere broertje, Lucas, naar de kuip gaat voor een wedstrijd van Feyenoord, veranderd z’n hele leven op slag. Er komt een jongen aan lopen die de lege plek naast Jona bestempeld als ‘de zijne’ en hij stelt zich voor als Marouan, wanneer Jona zich wil voorstellen gaat dat niet erg soepel en het ijs is gebroken. De jongens appen zich suf en spreken samen af.  Jona word er nerveus van al snapt hij niet helemaal waarom, Marouan is toch een super toffe gast, aardig en grappig maar vooral straalt hij van binnenuit, en dát trekt Jona aan maar hij is ook bang. Eline is Jona’s beste vriendin en weet als enige dat Jona gay is, wanneer ze ontdekt dat hij Marouan afhoudt omdat hij bang is voor wat anderen denken en zeggen, en dan vooral z’n ouders helpt ze een handje. Een dwingend handje, maar wel vanuit liefde.

Zelfs als je nog niet eens weet waar het verhaal over gaat, ontroerd de titel je, pakt je, het ontroerd. Een prachtig, intiem en liefdevol verhaal over twee jongens uit verschillende culturen die bij elkaar komen, met de (on)nodige tegenslagen die daarbij komen kijken. Ik heb expres geen grote samenvatting gemaakt want dit verhaal mag je zelf beleven. Het voelt als een stiekem kijkje in een heel intiem iets. De manier van schrijven van Hinke is erg makkelijk, luchtig, makkelijk weg te lezen en ook grappig. Het gaat niet alleen om hoe leuk het geschreven is maar ook de dingen die je ertussen leest, bijvoorbeeld een heel groot punt (nog altijd, hoe erg ook)de verschillende culturen die bij elkaar komen, ze behandelen elkaar met respect maar blijven door anderen veroordeeld worden, en dan zeker als het om het gay zijn gaat, super mooi en respectvol gedaan. Hoe de jongens samen komen en hoe de vrienden van beide zich naar hun allebei toe gedragen is super tof geschreven en ook hoe Marouan dingen probeert te snappen van het geloof dat Jona heeft raakt mij. De dialogen tussen de twee jongen zijn mooi en diepgaand en je kunt merken dat de schrijfster echt goed onderzoek heeft gedaan naar de onderwerpen die ze in haar verhaal gebuikt en niet zondaar iets heeft geschreven omdat dat wel leuk staat. Het is op veel fronten een mooi maar ook moeilijk en pijnlijk verhaal tegelijk, door Jona’s geloof word het allemaal moeilijk en pijnlijk maar wat is het mooi om te lezen hoe hij zich overal een weg doorheen struggled, met behulp van ELine en anderen. Door het boek heen staan ‘hoofdstukken’ app gesprekken tussen Jona en Marouan en die zijn ontzettend grappig en super cute, Jona en Marouan zijn gewoon ontzettend grappig en lief samen. Één stuk had ik wel zien komen, maar het kwam verder in het verhaal tot uiting, dus ik had ondertussen al de hoop dat ik geen gelijk zou krijgen, maar helaas. Ook dat punt geeft weer een ‘mooie'(eigenlijk en ontzettende lelijke ) kijk in hoe de wereld bevooroordeeld is met bepaalde mensen en situaties.  Lang verhaal kort, ik vind dit verhaal ontzettend mooi en zal mij zeker bijblijven, het respect, de hoop en  het geloof dat de jongens samen hebben is ongekend.

Uitgeverij: KokBoekencentrum
ISBN: 9789043531795
Pagina’s: 351
Prijs: € 9,99

[bol_product_links block_id=”bol_5d19bca1d1c4f_selected-products” products=”9200000107730558″ name=”Door jou ben ik mij” sub_id=”Hinke van Abbema” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.