9789051165135_L

De erfenis van Jeroen Bosch
Thema’s: verschil tussen goed en kwaad, zoektocht

Faye ziet duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt?

Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Haar leven raakt verstrengeld met dat van de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze belééft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. Een strijd die nog niet voorbij is…

Duivelmaeker is een historische roman waarin heden en verleden, goed en kwaad en fantasie en realiteit met elkaar verweven worden tot een waanzinnig geheel.

Faye ziet sinds een tijdje mensen in duivels veranderen. Niemand anders ziet het maar Faye wel en ze denkt op zijn minst dat ze gek geworden is. Wanneer ze stiekem naar de psycholoog gaat om het hierover te hebben komt ze erachter dat haar duivels wel erg op het schilderwerk van Jeroen Bosch lijken. Vanaf dan raakt haar leven verstrengeld met dat van Jeroen. Ze droomt over zijn leven, in detail, terwijl ze onmogelijk deze dingen kan weten want ze wist niet eens van zijn bestaan af. De dingen zijn niet zomaar dromen, Faye wórdt Jeroen, beleefd wat hij heeft beleefd, voelt wat hij heeft gevoeld ze ís Joen.

Joen, Jheronimus Bosch dus, ziet ineens in allerlei mensen duivels. Eerst probeert hij het nog geheim te houden maar ook liegen is een zonde in het christelijke geloof dus biecht hij het op aan zijn ouders. Na onderzocht te zijn door de dokter en de geestelijken komen ze tot de conclusie dat hij krankzinnig is en naar het klooster gaat om zo dit vreselijke geheim te bewaren en zijn schilder talent te kunnen uiten en niet verloren te laten gaan.

Wanneer Faye compleet in de ban is van Jheronimus begint het verhaal aan zijn ontzettende bijzondere loop. Faye verteld haar ouders niks over wat ze ziet of dat ze naar een psycholoog gaat dus ze doet alles echt alleen. Je vraagt je het hele verhaal af of het allemaal echt is of dat er op het einde uitkomt dat ze in een psychose heeft gezeten en dat maakt het verhaal op een heel mooie bijzondere manier bizar, vreemd en soms ook eng. Faye gaat door met haar strijd tegen de duivel en laat zich leiden door gevoelens en beelden van Joen.

De titel is perfect, niet alleen omdat het klopt met het verhaal maar zeker ook omdat ik zelf in de ban raak van Jheronimus Bosch. Het is zo goed geschreven, zo meeslepend, zo bizar, zo bijzonder maar zeker soms ook zo eng vreemd, Faye raakt niet alleen maar verweven met Jheronimus maar wórdt Jheronimus en dat maakt dat het verhaal je nog zoveel meer grijpt dan het gedaan zou hebben als Faye (bij wijze van) alleen maar kinderlijk geobsedeerd zou zijn door hem. Het is een prachtig meeslepend verhaal maar je krijgt ook ontzettend veel informatie te lezen over de schilder Jheronimus Bosch en dat vind ik ook heel gaaf, juist omdat het een persoon is waar mensen (vooral jongeren denk ik) niet zomaar op zoek zullen gaan naar informatie en het via dit boek wel binnenkomt. Zelfs het nawoord wil je verslinden in de hoop nóg meer over Jheronimus te weten te komen. In het boek zijn ook drie schilderijen weergegeven en kun je beter snappen wat er in het verhaal word verteld. Erg mooi vind ik de gekozen cover, sobere en simpele kleuren maar wel erg intens en iets verderop in het boek kom je te weten wat er op de cover staat, welke situatie het is. Echt een prachtig verhaal met een heel bijzonder einde, zoals ik in ieder geval niet had verwacht.

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9789051165135
Pagina’s: 341
prijs: € 15,95

[bol_product_links block_id=”bol_5710e806e7c69_selected-products” products=”9200000052358466″ name=”Duivelmaeker, In de ban van Jheronimus Bosch – Bianca Mastenbroek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.