Op zoek naar een verloren schat gaan twee muizen op een avontuurlijke reis naar de bodem van de oceaan.
Een verbluffend mooi prentenboek van de illustrator van Lindberg en Armstrong.

Verstopt achter de boekenplanken van een boekwinkel ligt de muizenuniversiteit, waar een muizenprofessor een groep nieuwsgierige muizen alles leert over hun geschiedenis en de muizenontdekkingsreizigers die hen zijn voorgegaan.
Op een dag wordt de professor benaderd door het jonge muisje Peter dat op zoek is naar de schat van zijn voorvader. Deze schat bevind zich echter op de bodem van de Atlantische Oceaan en Peter zal een manier moeten vinden om daar te kunnen komen. Het experimenteren begint en Peter komt er al snel achter dat hij dit niet kan zonder de hulp van de professor. Dagen achtereen bouwen en testen de muizen verschillende uitvindingen en komen uiteindelijk uit bij een visachtige onderzeeër. De reis wordt gepland en ze gaan aan boord van een vrachtschip als postpakketje. Eenmaal onder water zien ze met hun eigen ogen de wonderen van de natuur. Maar het gaat natuurlijk om de schat, die zich aan boord van een scheepswrak bevind. Zullen de twee avontuurlijke muizen de schat kunnen vinden? En wat zal de schat precies inhouden?

Dit is Kuhlmann op zijn best; een sterk verhaal met een kleine, sterke held op vier piepkleine pootjes. Het schattige oubollige petje maakt het plaatje compleet. Door de kwetsbare manier waarop Peter is geïllustreerd sluit je hem direct in je hart. De wijze oude professor heeft zijn eigen charmes en kijkt werkelijk wijs uit zijn ogen. Wederom een staaltje kunst van hoog niveau.
De opzet is hetzelfde als bij diens voorgangers; een avontuurlijke muis die de geschiedenisboeken induikt, zelf experimenteert tot hij precies komt waar hij wil zijn. Ondanks alle tegenslagen die er volgen, geeft Peter niet op. Dit doorzettingsvermogen is leerzaam voor kleine kinderen, maar de illustraties zelf zijn zeker voor jong en oud!

Tussen de illustraties vind je kleine verwijzingen naar Lindberg en Armstrong, wat een mooi detail is. Dat de oude professor het muisje blijkt te zijn uit een van de voorgaande delen, komt niet als een verrassing, maar maakt de hele reeks juist compleet.
Naast het mooie inspirerende verhaal draait het eigenlijk om de illustraties, die zich als een film voor je afspelen. De kleuren zo realistisch, met als grote uitblinker de dieren. Wat kan Kuhlmann dieren natuurgetrouw tekenen en wat een kunstenaar van hoog niveau. De scheepskat lijkt je echt aan te kijken met zijn ene oog, terwijl hij lui ligt te luieren. En dan heb ik het nog niet eens over de walvis! Je vergeet vaak dat je naar illustraties kijkt, zo ongelofelijk mooi kan hij tekenen.

Edison is een spannend verhaal met als moraal; niets is onmogelijk.
Achterin het boek leer je een aantal feiten over de uitvinding van de elektrische lamp.

Edison: Het mysterie van de muizenschat is alweer het derde prentenboek in Kuhlmanns serie over avontuurlijke muizen en geschikt voor kleine ontdekkingsreizigers (en kunstliefhebbers) van 6 jaar en ouder.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 651 4
Pagina’s: 114
Prijs: € 19,95

[bol_product_links block_id=”bol_5bbdd40614867_selected-products” products=”9200000091916916″ name=”Edison: Het mysterie van de muizenschat – Torben Kuhlmann” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.