Op een avond valt er een ster uit de lucht.
Beer weet zeker dat die voor hem bedoeld is.
Hij gaat op weg om hem aan zijn vrienden te laten zien.
Dan ontdekt hij dat de ster steeds mooier wordt als meer dieren hem bewonderen.
Wat kan hij nu het beste doen?
Een stralend prentenboek over vriendschap en delen.

Een prachtig verhaaltje over vriendschap, samen zijn en delen. Beer vindt een ster en ontdekt dat de ster, door er meer dieren van te laten genieten, nóg meer gaat stralen dan hij al doet. Beer gaat op zoek naar zoveel mogelijk dieren die samen met hem willen kijken naar de prachtige ster. Maar de ster moet aan nóg meer dieren worden laten zien, maar hoe?

Voorin het boekje staat ‘voor beer Jo, stadspark Maastricht’, uiteraard trekt dat mijn aandacht en het verhaal erachter is best verdrietig te noemen. Het gaat om de zogenaamde ‘berenkuil’ waar na sluiting een kunstwerk voor is gecreëerd.  De berenkuil was namelijk een veelbesproken onderwerp in Maastricht waar beer Jo de laatste beer van was. Na sluiting heeft Michel Huisman in ’97 een kunstwerk gecreëerd met verschillende dieren, waaronder de bruine beer Jo, aan wie dit boekje is opgedragen. De tekeningen zijn ontzettend aandoenlijk en mooi, en wanneer je dit aan je kind voorleest is het boek zelfs ook te gebruiken als zoekplaatje want er is genoeg te zien en te zoeken. De boodschap in dit verhaal is dat hoe meer je deelt hoe mooier iets wordt omdat er meer mensen-dieren of andere wezens van genieten dan jij alleen. Samenzijn is ook echt een mooi onderwerp in het verhaal en dat merk je tijdens het (voor)lezen. Een prachtig prentenboek waar iedereen alleen maar van kan genieten omdat het zo mooi is. De zinnetjes op de pagina’s zijn kort en duidelijk, dus voor een kleintje dat zelf net begint met lezen is het perfect om zelf te lezen. En ook dat is heel mooi gedaan vind ik. Al met al een prachtig prentenboek dat iedereen zou moeten willen hebben omdat het zo mooi is en er zulke mooie lessen in staan.

Voor als mijn recensie je nog niet heeft overtuigd is hieronder de link te zien van de schrijfster van het boek die meer verteld over waarom ze dit boek heeft geschreven;
https://youtu.be/Ixco58v0iv8 

Evelien Jagtman studeerde geneeskunde, deed een minor journalistiek, werkte bij een medisch tijdschrift en begon daarna aan een opleiding tot dermatoloog. Maar eigenlijk droomde ze van iets anders. Ze stopte dus met haar studie, volgde lessen aan de kunstacademie en een opleiding grafische vormgeving. Nu is ze illustrator, vormgever en gelukkig.

 

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047712541
Pagina’s: 24
Prijs: € 14,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.