Met eenvoudige materialen die iedereen wel in huis heeft, kun je leuke spellen maken. Knopen kun je gebruiken voor vrolijke kleurrijke schilderijen, kurken worden bonte speelfiguren en een eierdoos tover je zo om in een blauw meer, dat onze piratenboot moet oversteken. Dobbel voor de winst, vlieg in een zelfgeknutseld ruimteschip naar Mars, of stel jouw behendigheid bij een rupsenrace op de proef.
Sabine Lohf laat je ervaren hoeveel plezier je met het spelen van een spel kunt beleven, maar zeker ook bij het knutselen ervan. Of je nu binnen of buiten, alleen of met zijn tweeën of met meer vrienden bent, met deze kakelbonte en kinderlijk eenvoudige spelideeën wordt het zeker nooit saai.

Samen spelen is heel belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Kinderen leren zo op een speelse manier de wereld te verkennen. Spelenderwijs ontwikkelt een kind zelfvertrouwen en wordt het sociale gedrag ontwikkeld. Knutselen is ook heel belangrijk in de (creatieve) ontwikkeling van een kind en is tevens een heerlijke manier om samen ontspannen bezig te zijn. Lohf maakt knutselen nog leuker met meer dan 70 vrolijke bonte pagina’s knutselinspiratie.

Eerst knutselen, dan spelen! is een bont gekleurd boek dat is opgedeeld in 5 hoofdstukken; dobbelspelen, legspellen, teken- en schilderpelletjes, werpspellen en vaardigheidsspellen.
Elk hoofdstuk begint met een introductie, veel vrolijke spelletjes en diverse tips. Vervolgens kies je een leuk spel uit, verzamelt de materialen en gaat lekker samen aan de knutsel. Daarna volgt het leukste onderdeel; je mag er samen mee gaan spelen. Je kunt het spel en de personages helemaal zelf aanpassen zoals jij wilt, want er is geen goed of fout als het op creativiteit aankomt.

Maak je eigen kegelfiguren (flessen beplakt met papier, watten of andere materialen) of mini-kegels van kurken, een blikkenpiramide, gebruik restjes stof voor werpballen of maak je eigen voetbalspel! Het blaasspelletje is ook erg leuk om in bad te doen (of buiten bij mooi weer).

De basismaterialen die je nodig hebt om lekker met je kind(eren) of kleinkind(eren) aan de slag te gaan met dit boek zijn papier, verf, lijm, stiften en verfspullen. De andere materialen heb je meestal wel in huis en anders de buren wel.
Het leukste vind ik dat je dingen als (kroon)kurken, schroefdoppen, knopen, wasknijpers en gebruikte blikken een tweede leven kan geven. Zo maak je van een blik een schattige leeuw die je kind vervolgens knikkers mag gaan voeren en kan je met kroonkurken (cijfer)memory spelen.

Eerst knutselen, dan spelen! is een creatief boek dat iedereen aan het knutselen kan krijgen en je creativiteit zeker weet aan te spreken. De kleuren springen op je af en overal vind je leuke creatieve foto’s van de knutsels.
Persoonlijk vond ik de twee pagina tellende ‘Zoveel speelfiguren’ de leukste pagina. Hierop staan allerlei figuurtjes die o.a. van kurk, vilt of eierdoosjes zijn gemaakt. Heel leuk en speels! Ik kreeg in ieder geval gelijk inspiratie.

Wij hebben meerdere spellen gemaakt, maar toch is hier bij de mannen ‘Het goud van de piraten’ de favoriet! De gouden stenen en knopen proberen te bemachtigen is toch wel het leukste van het spel.
Bij ons word veel geknutseld met ijsstokjes, gezien die ook heel goedkoop zijn, en we waren dan ook blij verrast met nog meer knutselinspiratie met ijsstokjes. Zo kan je er zelfs memory mee spelen, hoe leuk is dat!

Eerst knutselen, dan spelen! zorgt gegarandeerd voor jong en oud voor een gezellige knutselervaring en veel plezier tijdens het spelen van de spelletjes! Je stopt iets van jezelf in een spel, waardoor het toch een hele andere ervaring is dan het spelen van een gekocht spel. Daarnaast is het een vrolijk en vooral inspirerend knutselboek dat je er zeker vaak bij zult pakken.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051168495
Pagina’s: 80
Prijs: €14,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.