9200000026018543

In `Feniksvrouw beschrijft Rachelle Verhage hoe een jonge vrouw zo vastbesloten kan zijn gelukkig te worden met een man dat ze alle waarschuwingstekens negeert.

Als Anouk de iets oudere Olaf ontmoet is ze meteen straalverliefd. Ze kan nauwelijks geloven dat het wederzijds is, maar al snel zijn ze onafscheidelijk. Dat haar vriendin Milou wat minder enthousiast is over Olaf, nou ja, die is gewoon jaloers. Natuurlijk heeft Olaf weleens een slechte bui, maar dat heeft iedereen weleens. En haar moeder is zo blij dat Anouk eindelijk een leuke man heeft gevonden. Als ze gaan samenwonen, is Anouks geluk compleet. Zoals het hoort, en zoals Olaf het wil, blijft ze thuis om voor hun huis te zorgen, en voor hem. Het blijkt steeds moeilijker om alles precies zo te doen als Olaf wil, en zijn slechte buien komen steeds vaker voor. Maar dan moet ze gewoon meer haar best doen, zoals haar moeder zegt. Dan komt het vanzelf goed. Tot het niet meer gaat, en de make-up de blauwe plekken niet meer kan verbergen, en ze zich realiseert dat het nooit goed zal komen. Maar dan is de val al dichtgeklapt

Met `Feniksvrouw schreef Rachelle Verhage een beklemmende debuutroman. Dit deels op haar eigen ervaringen gebaseerde boek was voor haar een manier om af te rekenen met de spoken uit haar verleden. Ze werkt behalve aan haar volgende boek ook in haar eigen praktijk voor energetische behandelingen voor vrouwen en geeft lezingen over het thema huiselijk geweld.

Het verhaal begint meteen zoals je van een verhaal als dit zou verwachten, en toch komen de gevoelens die je bij de gebeurtenissen krijgt als een ware inslag.

Anouk doet werkelijk álles om Olaf tevreden te houden en vergeet daarbij compleet zichzelf en haar jarenlange vriendschap met Milou. Anouk is erg onzeker over zichzelf en dus over haar relatie met Olaf en ze vind het vreselijk dat Milou nou juist het tegenovergestelde is van haar. Olaf gaat steeds meer dingen afdwingen bij Anouk en je kunt de tweestrijd die in haar zegeviert door de mooie gedetailleerde en goede schrijfwijze ook echt voelen.

Aan haar ouders heeft Anouk ook helemaal niets, haar vader zei al nooit veel en haar moeder is van de oude stempel ‘hard werken om je man tevreden te houden en zorgen dat je trouwt en getrouwd blijft’.

De eerste keer dat Olaf Anouk slaat word het afgedaan als ‘een nachtmerrie’ en daarmee was het verhaal afgedaan, maar het blijft door haar hoofd spoken wat er nou precies gebeurd is. Steeds vaker gebeurd het dat Olaf een black-out heeft en door het lint gaat en dan is Anouk weer de dupe. Wanneer dat gebeurd slaat hij ineens om als een blad aan een boom, slaat haar eerst in elkaar en huilt dan als een jongetje van negen of ze alsjeblieft nooit bij hem weggaat. Ze vraagt zich af waar deze woede vandaan komt en wat het precies is. Waarom overkomt haar dit en wat doet ze dan fout?

Niels, een goede vriend en ex collega van Olaf, vraagt vaak aan Anouk hoe het met Olaf gaat, of hij nog nachtmerries heeft en hoe het met Anouk zelf gaat, maar Anouk houd steevast haar mond over alles dicht om Olaf te beschermen. Niels vertrouwd het niet helemaal maar wie is hij om Anouk’ verhaal in twijfel te trekken en vraagt dus ook niet door.

Wanneer Anouk eindelijk doorkrijgt dat zij Olaf nooit van zijn probleem af zou kunnen helpen vlucht ze, maar voor hoe lang? En wanneer zal Olaf haar vinden? Want dat is een ding dat als een paal boven water staat, dat hij haar niet zonder slag of stoot laat gaan.

Een ontzettend mooi, ontroerend en intiem verhaal met deels eigen ervaringen van de schrijfster. Een ijzersterk debuut waar deze schrijfster absoluut trots op mag zijn. Het ergste in dit verhaal vind ik dat Anouk elke keer weer een smoes verzint waardoor ze het hem kan vergeven waarom het ‘niet erg is’ en het ‘zijn schuld niet is’. De keuzes die Anouk moet maken zijn letterlijk van levensbelang en als lezer voel je dat tot in het diepst van je hart.

Het mag gezegd worden dat dit als debuut een kunststuk is waar de schrijfster met recht trots op mag zijn. Hoe ze het verhaal van een mishandelde vrouw heeft weten vast te leggen op zo’n manier dat je als lezer geboeid blijft en niet ondertussen het gevoel hebt iets anders te willen doen. Het onderwerp op zich heerst helaas te vaak nog in de taboe sferen en hopelijk komt er met boeken als deze een doorbraak daarin.

Uitgeverij: De fontein romans & spanning
ISBN: 9032514326
320 pagina’s
Prijs: € 18,99

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.