De eerste keer dat ik haar zag, was op de dag dat mijn dochter Sterre geboren werd… Dagmar en Thomas wonen afgelegen, aan de rand van een natuurgebied. Samen met baby Sterre lijken zij een normaal, gelukkig gezinnetje. Maar niet alles is wat het lijkt. Vlak voor de geboorte van Sterre, op het moment dat de verdoving voor de keizersnede begon te werken, zag Dagmar een magere, grauwe gedaante staan, met een gapende mond en melkwitte ogen. Thomas noemt het een hallucinatie, een effect van het lachgas, maar zij is daar niet van overtuigd. Het is immers niet het enige verontrustende voorval. Dan moet Thomas een tijdje voor zijn werk naar Dubai. Hij is er niet helemaal gerust op om Dagmar alleen te laten, maar er zijn geen andere opties. Vanaf dat moment wordt het verhaal vreemder en vreemder… Dawn Faber bouwt Heideduvel secuur op. Beetje bij beetje word je het verhaal in gezogen tot het kippenvel op je armen verschijnt er niets anders meer opzit dan het in één ruk uit te lezen.

In Heideduvel leef je mee met Dagmar. Ze heeft altijd al geweten dat ze anders is dan anders, maar toch heeft ze zich weten aan te passen. Uiteindelijk is ze met Thomas getrouwd en samen gaan ze wonen in een afgelegen huisje, aan de rand van de Kalmthoutse Heide. Het leven van Dagmar verloopt prima tot ze zwanger raakt van Sterre. Wanneer de geboorte van Sterre van start gaat, gaat er van alles mis en wordt besloten tot een keizersnede. Als Dagmar de verdoving krijgt toegediend begint eigenlijk de ellende pas echt. Dagmar ziet, vlak voor de verdoving inzet, een wit gedaante. Vanaf dan zal Dagmar dit gedaante regelmatig tegenkomen. Dagmar deelt haar angsten met Thomas, maar die wuift alles weg, het vast een hallucinatie, een gevolg van alle spanning en narcose. Maar Dagmar is daar niet zo zeker van. Wie is het gedaante en wat wil ‘het’ van haar?

Dan moet Thomas voor zijn werk naar Dubai. Hij twijfelt of hij Dagmar met kleine Sterre achter kan laten, maar hij heeft eigenlijk geen keuze. En dan lijkt het hek van de dam te zijn voor het witte gedaante. Steeds vaker laat ‘het’ zich zien aan Dagmar. Zij gaat op haar beurt op onderzoek uit en stuit op steeds meer vreemde dingen. Na een zoektocht op internet komt ze bij een vrouw uit die haar zal kunnen helpen. Lukt het Dagmar om erachter te komen wat het witte gedaante precies is en waarom juist zij steeds bezoek krijgt van deze verschijning?

Heideduvel is met recht een spannende thriller te noemen. Eenmaal meegetrokken in het verhaal waan je je naast Dagmar in de bossen, de eenzaamheid en de nachtmerrie waarin ze is terecht gekomen. Het boek is dan ook maar moeilijk weg te leggen, je wilt gewoon weten wat het gedaante is en wat de connectie met Dagmar is. Die blijkt heel verassend te zijn. Voordat je dat te weten komt neemt de auteur je eerst mee op een tocht vol onverklaarbare gebeurtenissen om je aan het einde van het boek te verassen met een spannend, maar mooi plot. Een echte must read voor als je van spannende boeken met een bijzonder einde houdt.

Uitgeverij: Celtica Publishing
ISBN: 9789493158306
201 Pagina’s
Prijs: € 16,95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.