help, een mug! – tekst van Hieke van der Werff & illustraties van Charlotte Dematons

ik lig in bed.
ik hoor een mug.
ik sla met mijn hand.
maar hij is heel snel.
pap krijgt de mug ook niet.
en mam ook niet.
dan zit de mug op mijn hand.
ik heb hem!
ik val weer in slaap.

zzzzzzzzzz.
help! Weer een mug!

In help, een mug! heeft de hoofdpersonage last van een vervelende mug, die haar uit haar slaap houdt. Eerst probeert ze zelf de mug te vangen, maar hij is te snel. Haar vader schiet te hulp en probeert de mug te vangen, maar er gaat van alles mis. Hij slaat de lamp kapot, gaat vervolgens in het kapotte glas staan en slaat een gat in het raam. Mama komt op al het lawaai af en doet ook een poging, maar bij haar eindigt het met een flinke val van de trap. Mama geeft het ook op en het meisje blijft alleen achter in haar bed. Dan land de mug ineens op haar open handen… wat zal ze doen?

In dit grappige 45 pagina’s tellende boekje probeert een heel gezin een irritante mug te pakken te krijgen, maar de mug is ze telkens te slim af, waardoor er hilarische situaties ontstaan. Onze jongste telg vond het prachtig hoe alles steeds fout ging en had op het eind nog medelijden met de mug ook!

Help, een mug! is leesniveau AVI M3, dus geschikt voor kinderen die in groep 3 leren lezen.
Het bevat korte zinnetjes in ik-vorm, die opgesplitst worden in kleine delen om het overzicht te houden. Dit hebben ze in groep 3 ook echt nog wel nodig. Het verhaal bevat geen namen en hoofdletters, omdat dit verwarrend is, gezien ze die nog niet hebben geleerd. Daarnaast heeft het grote en makkelijk leesbare letters, waardoor dit boek tevens geschikt is voor kinderen met dyslexie.

Help, een mug! heeft leuke illustraties waarin veel gebeurd. Op sommige illustraties zit je echt even te zoeken waar de mug zich nu weer bevindt. De kinderkamer is erg leuk en herkenbaar weergegeven; ze heeft tekeningen aan de muur, knuffels op de kast en een poppenbedje naast haar bed voor haar knuffelolifant. Heel schattig allemaal. De gezichten zijn redelijk eenvoudig getekend, maar de verschillende emoties zijn zeer duidelijk herkenbaar.

Dit dunne hardcover boekje past makkelijk in je tas, zodat je je kind in de auto kan laten lezen of gewoon als je ergens bent en je kind even niet weet wat hij moet doen.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 095 6
Pagina’s: 45
Prijs: Tijdelijk van €9,99 voor €7,50!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.