Niets blijft onbesproken in deze intieme en ontwapenende biografie

Laat in de voetballerij de naam ‘Johan’ vallen en mensen weten precies over wie het gaat; in de tv-wereld is ‘Henny’ voldoende. Henny Huisman is een icoon uit de jaren ’80/’90, een van de grootste presentatoren die we gehad hebben en voor wie het woord kijkcijferkanon speciaal is uitgevonden. Samen met Ron Brandsteder en André van Duin (‘de Grote Drie’) zette hij vanuit Aalsmeer RTL4 op de kaart. Henny won twee Televizierringen, legde met zijn Soundmixshow het telefoonnet plat en ontmoette de groten der aarde. Altijd bleef hij echter die aaibare, gewone jongen uit Zaandam in wie de tv-kijker zich herkende.

Ruim een jaar lang volgde auteur Kevin Kraan Henny Huisman. Het resultaat is een indringend portret van een bevlogen man die verwoede pogingen doet terug te keren op de buis, maar evengoed vol zelfspot en relativering spreekt over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Het gaat over zijn hang naar aandacht en erkenning, zijn paniekaanvallen, en hoe er gemanipuleerd werd bij grote tv-shows. Maar ook over de dood van zijn broer, de relatie met zijn vrouw Lia en zijn ontslag bij RTL4. En over Marco Borsato, Joop van den Ende, John de Mol, Gerard Joling, Robert ten Brink, Rudi Carrell en André van Duin en vele anderen.

Laat ik beginnen met te vermelden dat ik geen superfan van Henny Huisman ben, wel ben ik gek op biografieën. Als deze goed is geschreven leer je veel over een persoon. Wat je mening over Henny ook is, hij was wel dé showmaster. Samen met Ron Brandsteder en André van Duijn toch wel de bekendste presentatoren van mij jeugd. Het was dan ook sowieso leuk om deze biografie te lezen.

De biografie is lekker leesbaar door de korte verhaaltjes. Deze beginnen in de vroege carrière van Henny en lopen op tot  het nu. Leuk is om te lezen hoe het allemaal begon en welke weg de showmaster heeft afgelegd. Dit boek is geen verheerlijking van de ster Henny, maar een eerlijke biografie die precies verteld hoe het (artiesten-)leven van Henny is verlopen. Dat was niet altijd positief en ook daarover wordt eerlijk gesproken, iets wat ik andere biografieën nogal eens heb gemist. Henny weet duidelijk van zichzelf wat hij kan, maar ook wat hij niet kan. Bovendien is hij een doorzetter, dat mag gezegd worden.

Al met al is deze biografie veelzijdig, maar vooral open en eerlijk en alleen daarom is Henny een aanrader. Je hoeft geen superfan te zijn van Henny Huisman om toch te genieten van dit boek. Als is het maar door de nuchtere, vaak humoristische kijk die deze ster van formaat -als was dat dan ‘vroeger’- op het leven heeft.

Uitgeverij: Inside~OverAmstel
ISBN: 9789048855063
400 pagina’s
Prijs: € 22,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.