Wist je dat een aalscholver ook wel een ‘konteklopper’ wordt genoemd? Wist je dat een buizerd zijn vrouwtje versiert door spectaculaire duikvluchten te maken? En wist je dat ijsvogels een nest in een zelfgegraven tunnel maken?

Grappige versjes en bijzondere weetjes over vogels die je in ons land kunt vinden!

Dit boek gaat over de allerleukste vogels, van de aalscholver tot de kiekendief en van het roodborstje tot de zwaan.

Soms denk je: is een musje
echt wel goed bij zijn verstand?
als je ziet dat hij in bad gaat
niet in ’t water, maar in ’t zand

Maar voor een musje is dat handig
want al na een korte tijd
is hij alle kriebelbeestjes
in zijn verenjas weer kwijt

In dit leuke kleurrijke dikke boek staan leuke versjes, weetjes en feitjes over maar liefst 29 vogels. Van de aalscholver tot de ijsvogel, en van de huismus tot de wilde gans.
Zo leert de kleine lezer dat een gierzwaluw een snelheid van 120 kilometer per uur kan bereiken, dat wilde eenden vooral ’s nachts actief zijn en de merel een grappig trucje heeft om de wormen te foppen dat het regent, zodat hij deze kan vangen.

De spreadgrote illustraties van Ivan en Ilia zitten vol kleur. Op de informatieve pagina’s is steeds een tuinkabouter verstopt of op de één of andere manier bij de vogels betrokken.
De vormgeving is hetzelfde als de andere boeken in deze reeks. Wij bezitten Het dikke dinoboek en dat lijkt erg op dit boek, wat fijn is gezien het goed bij elkaar aansluit. Onze zoon van 5 is dol op zowel Het dikke vogelboek en Het dikke dinoboek. Sinds we dit boek in ons bezit hebben, wil hij elke dag een paar vogels bespreken uit dit boek.

De vogels zijn mooi getekend en schattig vormgegeven. Elke vogel wordt op dezelfde manier beschreven; eerst volgt er een spreadgrote illustratie met een leuk versje over de desbetreffende vogel. Vervolgens heb je in precies hetzelfde kleurenpallet twee pagina’s met allerlei feiten en grappige weetjes.

Niet alleen kinderen leren veel over vogels, maar ook volwassenen kunnen veel van Het dikke vogelboek leren. Zo wist ik niet dat eksters helemaal niet dol zijn op zilver, dat de Vlaamse gaai het geluid van een geit of een schaap kan imiteren en dat er vissers zijn die aalscholvers gebruiken om te vissen op een behoorlijk dieronvriendelijke manier.

Het dikke vogelboek is dankzij zijn mooie kleurrijke prenten, leuke versjes en bijzondere weetjes en feitjes een heel leuk boek voor jong en oud!

Over de auteurs:
Marianne Busser en Ron Schrӧder zijn een begrip in kinderboekenland. In hun omvangrijke oeuvre hebben ze telkens het juiste onderwerp en de juiste toon te pakken. Met veel fantasie, inlevingsvermogen en gevoel voor humor maken ze boeken die geliefd zijn bij kinderen, ouders, juffen en meesters.

Uitgeverij: Moon | Overamstel Uitgevers
ISBN: 978 90 48864 84 3
Pagina’s: 128
Prijs: €19,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.