WAT IS ERVOOR NODIG OM IN MAGIE TE GELOVEN?

Het is kerstavond en er is iets mis. Amelia Wishart is naar een werkplaats gestuurd, waar de gemene meneer Griezel de leiding heeft. Tegelijkertijd is het magieniveau op de Noordpool bijna tot onder het nulpunt gedaald, een ramp zo vlak voor Kerstmis. Gelukkig weet Vader Kerstmis precies wat hem te doen staat.

Met de hulp van een paar elfen, acht rendieren, de koningin en eenman genaamd Charles Dickens, moet Vader Kerstmis op zoek naar Amelia én het geheim van kerst…

Het jaar waarop Vader Kerstmis zijn allereerste Kerstfeest naar de mensen wil brengen, loopt totaal anders dan verwacht. Trollen vallen Elfhelm aan en vernietigen bijna het hele dorp en tevens de slee van Vader Kerstmis. Na de aanval probeert Vader Kerstmis de hoop hoog te houden bij de elfen, maar er is zoveel verwoest en zoveel te doen dat de elfen vinden dat het feest niet door kan gaan.

In Engeland is er een meisje dat zo had uitgekeken naar Kerstmis; Amelia Wishart. Zij was immers het eerste kind dat het jaar ervoor een cadeau van Vader Kerstmis had gekregen, omdat haar hoop veel voor de elfen betekende. Als haar moeder de dag voor kerstmis overlijd en ze ook nog eens door de gemene meneer Griezel in een werkhuis wordt gestopt, is er nog maar weinig van haar hoop over.

Een jaar na de trollenaanval is Elfhelm weer zo goed als nieuw, met her en der een aantal upgrades, zoals de spiksplinternieuwe slee met allerlei extra’s. Het ziet ernaar uit dat Kerstmis dit jaar kan doorgaan. Er is alleen te weinig hoop op aarde om de slee en de rendieren genoeg magie te geven, omdat er zoveel kinderen hun hoop verliezen in het werkhuis van meneer Griezel.
Amelia werkt nog steeds 20 uur per dag in het werkhuis en haar leven is zwaarder dan ooit tevoren. Als ze op kerstavond na een mislukte ontsnappingspoging in de kelder beland, is haar laatste beetje hoop door meneer Griezel vernietigd.

Er zit voor Vader Kerstmis niets anders op dan Amelia op te sporen, hij weet echter nog niet dat haar moeder is overleden en dat ze in een werkhuis is gestopt. Om Kerstmis te redden is zij essentieel. Gelukkig hoeft hij het niet alleen te doen en krijgt hij hulp uit allerlei onverwachte hoeken.
Terwijl Vader Kerstmis druk bezig is in de mensenwereld, gaat het in Elfhelm niet goed met de kerstsfeer en de elfenhoop. Noosh en haar zoon Kleine Mim zijn namelijk verdwenen. Noosh is naar de levensgevaarlijke Trollenvallei gegaan om te achterhalen waarom ze het jaar ervoor Elfhelm hebben aangevallen en Kleine Mim is spoorloos verdwenen. Vader Kerstmis kan niet op twee plekken tegelijk zijn en toch heeft hij mensen- en elfenhoop nodig om de tijd stil te zetten en de slee aan te voeren.

Het meisje dat Kerstmis redde is het vervolg op Een jonge met de naam Kerstmis. Het verhaal leest lekker snel weg en er gebeurt heel veel, ook zijn er een aantal spannende scenes en worden er interessante personages geïntroduceerd. De lezer leest ook hoe de Kerstman zijn lieve vrouw, genaamd Mary, heeft leren kennen.
Het grappige is wel dat beide boeken dezelfde insteek hebben; een kind dat in armoede leeft, uiteindelijk wees wordt en als enige vriend een huisdier heeft (waar geweldige dialogen door ontstaan, gezien ze elkaar niet kunnen verstaan) is de held van het verhaal. Daar draait het met Kerstmis natuurlijk ook om; om de wereld een beetje beter te maken voor de mensen die het zwaar hebben.

Overal vind je magie in dit boek; van de hoop en goedheid die groeit in de harten van mensen tot huizen gemaakt van kruidkoek, feeënhout en marsepein. Van de magische personages als elfen, feeën en trollen tot de magie van vriendschap en liefde. Persoonlijk vind ik dit vervolg nog leuker dan zijn voorganger! Puur door de hoeveelheid avontuur en actie die erin staat.

De illustraties van Chris Mould zitten vol emoties en er gebeurd veel op sommige prenten. Vooral de prenten die vol elfen staan zijn erg leuk en origineel. Sommige illustraties zijn somber, zoals passend bij de tekst, anderen vol hoop of humor.

ISBN: 9789048862009
Uitgeverij: Moon
Pagina’s: 314
Prijs: €17,50

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.