Het_Nieuwe_Succes_-_Arianna_Huffington

Arianna Huffingtons persoonlijke wake-up call kwam in de vorm van een gebroken jukbeen en een flinke snee boven haar oog het resultaat van een val die door oververmoeidheid en slaapgebrek werd veroorzaakt. Om een medische oorzaak voor haar oververmoeidheid te vinden ging ze van MRI naar CAT-scan naar echo. Onderwijl vroeg ze zich af: is dit nu hoe succes voelt?

In ‘Het nieuwe succes’ roept ze op tot herdefiniëring van wat het vandaag de dag betekent succesvol te zijn: ons meedogenloos achtervolgen van geld en macht heeft geleid tot een epidemie van burn-outs en andere stress-gerelateerde ziekten. Onze huidige definitie van succes, zoals Arianna laat zien, wordt letterlijk onze dood. We moeten een nieuwe weg inslaan.

Deze Grieks-Amerikaanse hoofdredacteur van de Huffington Post heeft met ‘Het nieuwe succes’ een eye-opener geschreven voor workaholics, die alleen maar werken en vergeten te leven. Doordat ze in 2007 van pure uitputting in elkaar zakte en een jukbeen brak, kwam ze tot de conclusie dat er veel moest veranderen in haar overdrukke bestaan.
‘Het nieuwe succes’ bestaat uit vier hoofdstukken, ‘Welzijn’, ‘Wijsheid’, ‘Verwondering’ en ‘Vrijgevigheid’. En een imposante lijst aan naslagwerken. Quotes en info zijn genummerd en verwijzen naar de lijst.

Het onderliggende thema van het boek is dat teveel mensen hun leven en hun ziel thuislaten als ze naar hun werk gaan.
Huffington is van mening dat meditatie en mindfulness tot de beste en makkelijkste manieren behoren om gezonder en gelukkiger te worden. En voldoende slaap, sporten en wandelen. Gezonde medewerkers leidt tot gezonde winst.

Huffington woont in New York, waar een enorme kakofonie aan geluiden altijd aanwezig is.
Loeiende auto-alarmen, blèrende sirenes, kwetterende smartphones en geestdodende muziek maken het moeilijk om rust en stilte te vinden. Gecombineerd met het niets ontziende najagen van geld, aanzien en macht laat mensen veranderen in wezens die ten onder gaan aan welvaartsziekten, zoals burn-outs, hart- en vaatziekten.
Zelfs ons gezinsleven wordt hierdoor geschaad, kijk maar naar het echtscheidingspercentage. En dan hebben we het nog niet eens over de schadelijke gevolgen voor onze kinderen.
Burn-out, stress en depressie zijn wereldwijd uitgegroeid tot epidemieën. Vooral vrouwen met drukke banen hebben 40% meer kans op een hartaandoening en 60% meer kans op diabetes dan hun minder gestreste collega’s.

Zie het leven als een school, zegt ze. Elke tegenslag, afwijzing, verlies, alle vreugde, elke verrassing en elk gelukkig toeval zijn lessen.
Door een miskraam, de geboorte van haar twee dochters, haar echtscheiding en drugsproblemen van haar dochter heeft ze natuurlijk zelf de nodige levenslessen gehad. En van haar fouten geleerd. Alhoewel ze geen spijt heeft van haar echtscheiding. Ze heeft nu een goede relatie met haar ex-man.
Ook de sociale media ontkomt niet aan haar oordeel. Ze vindt dit een onuitputtelijke bron van afleiding en vermaak. Vooral het eerste. En vaak ook een van de redenen dat we zo vaak op onze telefoon kijken. Gemiddeld iedere zes en halve minuut! Dat is wél honderdvijftig keer per dag.
Deze leuke anekdote hierover wil ik jullie niet onthouden: In een restaurant legt ieder lid van een gezelschap zijn telefoon op een stapel in het midden van de tafel. Degene die als eerste zijn toestel pakt, mag de rekening betalen. Een geweldige oplossing voor deze ontzettend irritante gewoonte, zeker tijdens een diner.

Iedere dag worden we via de media gewezen op het feit dat we mooier, slanker, sexy-er en succesvoller moeten zijn. Dit is natuurlijk je reinste onzin. Veel mensen proberen dit toch na te streven. Ze beseffen niet dat gezondheid de grootste zegen is.
Leren genieten van de mooie, kleinste dingen in ons leven.
Gelukkig leren steeds meer mensen dat het hebben van succes niet altijd zaligmakend is. Een succesvol, gezond en een gelukkig leven veel meer. En met dit boek wijst Arianna Huffington ons de juiste weg. Met een vlotte pen geschreven, leest het boek heerlijk weg. En niet geheel onbelangrijk: ze onderbouwt haar mening en legt alles haarfijn uit.

Uitgever: A.W. Bruna LeV.
ISBN: 9789400504974
Prijs: € 19,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.